fbpx

U Zagrebu obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

U Zagrebu obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj obilježili su danas Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama.

Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je jerej Đorđe Filipović. Nakon parastosa vijence su položile delegacije srpskih institucija u Zagrebu. Ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu vijenac su položili otpravnik poslova Davor Trkulja i konzul Republike Srbije u Zagrebu Aleksandar Stamatović, ispred Srpskog narodnog vijeća generalni sekretar Saša Milošević i ispred Srpskog privrednog društva Privrednik predsjednik Nikola Lunić.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan. Dan primirja se još obilježava u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sjećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: