U Srbiji obeležen Dan rođenja bana Jelačića

Piše: P-portal.net

U Srbiji obeležen jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića
Naslovna fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

Danas je u Petrovaradinu obeležen jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Svečanosti je prisustvovala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je sa predsednicom Hrvatskog nacionalnog veća Jasnom Vojnić simbolično označila početak radova na obnovi kuće bana Jelačića.

Jasna Vojnić i Maja Gojković, foto: Ministarstvo kulture i infomisanja

„Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u kojoj danas proslavljamo jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, istinski je simbol želje da doprinesemo očuvanju tradicije i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj zajedničkoj državi. Danas još jednom potvrđujemo ne samo našu čvrstu želju da čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje između srpskog i hrvatskog naroda“, istakla je ministarka Gojković.

Gojković je ukazala na važnost uspostavljanja mostova saradnje i boljeg razumevanja u ime zajedničke budućnosti imajući u vidu da je reč o narodima koji vekovima dele isti životni i kulturni prostor uz uverenje da se samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, može učvrstiti poverenje između dva naroda, pri čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu.

„Poštujući sopstveni identitet, Srbija istovremeno poštuje i pravo svih drugih naroda na njihov identitet i negovanje različitosti. Upravo vodeći se principom ravnopravnosti i jednakosti svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, Srbija je konkretnim potezima i koracima pokazala da želi i nastoji da rešava pitanja od važnosti za hrvatsku zajednicu“, naglasila je ministarka kulture i dodala da su pripadnici hrvatske manjine građani Srbije i imaju i uživaju sva prava u skladu sa zakonima Srbije.

Gojković je podsetila na činjenicu da su svi nivoi vlasti Republike Srbije podržali otkup i obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića, stare skoro tri veka, jedne od najlepših primera gradnje u baroknom stilu u Novom Sadu iz 18. veka, koja je nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

„Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Кolinde Grabar-Кitarović, obezbedila sredstva i pomogla otkup. Time je na najbolji način iskazana briga za očuvanje mesta od posebne važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji“, navela je ministarka kulture.

Jasna Vojnić i Maja Gojković, foto: Ministarstvo kulture i infomisanja

Gojković je podvukla da je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine pružilo značajnu podršku projektima i programima hrvatske nacionalne zajednice te da su sredstva opredeljena za ukupno 14 projekata kojima se unapređuju negovanje kulture i tradicije, savremeno stvaralaštvo i informisanje.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: