Veliki broj mladih na Privrednikovoj radionici.

U petak 23. rujna u prostorijama Udruženja Doma obrtnika u Ogulinu, održana je kreativna radionica za mlade koju je  u suradnji sa Privrednikom Junior, a u sklopu njihovog projekta “Upoznaj Djeluj Ostvari”, organiziralo Srpsko privredno društvo “Privrednik” Podružnica Ogulin.

Naime Privrednik Junior provodi projekt “Upoznaj – Djeluj – Ostvari” koji je inovativni primjer poticanja mladih Srba u dobi od 17 do 29 godina na uključivanje i sudjelovanje u društveno-političkim i građanskim aktivnostima u Hrvatskoj s ciljem da oni svojim angažmanom doprinesu rješavanju manjinskih problema i ostvarivanju manjinskih potencijala u svom okruženju.

Projekt se provodi kroz radionice u većim gradovima, a sufinanciran je od Ureda za ljudska prava Vlade RH. Ovo je druga godina kako se projekt provodi.

U 2010. godini projekt se odvijao tako da su u rujnu seminari su održani u Gračacu  i Kninu, u listopadu  su održani u Vukovaru, u studenom u Dvor na Uni i u prosincu u Karlovcu i Belom Manastiru.

U 2011. godini serija seminara se provodi  na području posebne državne skrbi kao i u drugim većim gradovima izvan ovog područja gdje pretežito živi srpsko stanovništvo. Planira se održavanje serije od sedam seminara u sljedećim županijama: Istarska (Pula), Primorsko-goranska (Rijeka), Splitsko-dalmatinska (Split), Ličko-senjska i Zadarska (Donji Lapac), Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska (Osijek), Šibensko-kninska (Knin) i Karlovačka (Ogulin).

Zadovoljavajući odaziv mladih

Na radionici u Ogulinu sudjelovalo je 20-ak mladih koji su kroz predavanja i zajedničku diskusiju imali priliku upoznati  se sa manjinskim pravima i problematici, radu manjinskih udruga, organizacija i vijeća,  te dobiti informacije o mogućnostima sudjelovanja i angažiranja. Također su upoznati i o mogućnostima za dobivanje Privrednikovih studentskih i učeničkih stipendija za koje je ovih dana raspisan natječaj.

– Metodologija koju koristimo na projektu je temeljena na interaktivnom pristupu, participativnom učenju, poticanju razvoja praktičnih znanja i vještina, poticanju kreativne razmjene teorijskih i praktičnih pristupa kao i poticanju suradnje i umrežavanja učesnika. Prijateljski pristup edukacijama i metodologija koja se koristi važna je komponenta ovog projekta koja doprinosi postizanju ciljeva projekta – kažu mladi predavači Marko i Predrag.

Povjerenik Privrednikove regionalne Podružnice Neven Rajak izrazio je zadovoljstvo odazivom i interesom mladih za ovu radionicu, kao i odličnom prvom suradnjom Privrednikovih organizacija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email