fbpx

Stipendiranje učenika i studenata preko fondova “Vladimir Matijević ” i “Ivana Vujnović“, povrat “Privrednikove” imovine, rad novoosnovanog Centra za inicijative i razvoj “Lazar Bačić” i aktivnosti “Privrednikove” omladine bile su glavne teme redovne izvještajne skupštine Srpskog privrednog društva “Privrednik” održane 16. decembra u Zagrebu.

Predsjednik Društva Nikola Lunić podsjetio je prisutne članove da se u tekućoj akademskoj godini iz fonda Vladimir Matijević” stipendira 16 nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti, a preko fonda Ivana Vujnović jedan odličan student.

– Donatori fonda “Vladimir Matijević su Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, Općina Erdut i mnogi pojedinci s iznosima prema vlastitim mogućnostima. Sredstva za ovaj fond osiguravamo i iz vlastitih aktivnosti. Preko ovog fonda do sada je za stipendije isplaćeno preko milijun i 300.000 kuna, a na “Privrednikove” natječaje za stipendiranje prijavilo se oko 1.000 učenika i studenata iz cijele Hrvatske. Potrebe za stipendiranjem su velike, a prikupljena sredstva nedostatna. Stalno ponavljamo da su budžeti srpskih organizacija i institucija u Hrvatskoj u najmanju ruku dovoljni za solidarnu akciju pomaganja školovanja mladih ljudi. Nažalost, njihov doprinos ovom fondu je vrlo skroman, a kod nekih i nikakav. Bez obzira na naš stalni apel da je stipendiranje mladih najdirektnije stvaranje buduće inteligencije koja je garancija opstanka i razvoja srpske zajednice, naše organizacije i jedinice lokalne samouprave na to se redovito oglušuju. Također, moramo biti samokritični jer nemamo dovoljno vlastitih aktivnosti, humanitarnih manifestacija iz kojih treba pronalaziti sredstva za stipendiranje učenika i studenata – istakao je Lunić u svom izvještaju o radu.

Poseban interes članovi Skupštine iskazali su za problematiku povrata “Privrednikove” imovine, čiji se pozitivni ishod uskoro očekuje.

– Naš zahtjev za povrat imovine nalazi se u Ministarstvu pravosuđa, točnije u rukama politike, jer nam je pravno rješavanje onemogućeno zakonskim propisima. Pri kraju smo puta, ali postoji velika opasnost da se taj povrat ne riješi ni u mandatu ove Vlade, što nas može opet vratiti na početak procesa. Naime, zbog diskriminirajućih zakonskih propisa može se dogoditi da nadležna tijela pravomoćno odbiju sve “Privrednikove” zahtjeve i da zbog toga sve “Privrednikove” nekretnine prijeđu u vlasništvo Republike Hrvatske, koja tada nesmetano može s njima raspolagati, neovisno o interesu i potrebi “Privrednika” – upozorila je odvjetnica Slađana Čanković na skupštini, na kojoj su jednoglasno usvojeni izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2013. godinu. 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email