Povodom obeležavanja 135. godišnjice rođenja Milutina Milankovića, u njegovoj rodnoj kući u Dalju upriličen je program “Milankovićevi ciklusi 2014. godine”. Ovo je sedma godina zaredom kako Kulturno-naučni centar koji nosi ime ovog naučnika svetskog glasa različitim programima promoviše njegova dela.

– Prvih godina smo organizovali međunarodne naučne skupove, a poslednje tri godine predstavljamo modele koji ilustruju Milankovićeve cikluse. Ove godine je to model Zemljine revolucije, a prošle i pretprošle godine smo predstavili modele precesije Zemlje i ledenih doba. Za tri do pet godina planiramo da kompletiramo postavku u tzv. svemirskoj sobi te dvorištu i potkrovlju Milankovićeve kuće, kaže Đorđe Nešić, direktor ove ustanove.

U okviru programa, slobodni naučnik Igor Marković predstavio je međunarodni projekat “Enciklopedija Marsa”, o klimatskim promenama govorio je akademik Fedor Mesinger, a potom su model Zemljine revolucije predstavili Radomir Putnik i profesor doktor Aleksandar Petrović iz Beograda.

– Ovaj model treba da pokaže dinamiku i mehaniku godišnjeg osunčavanja koja se uklapa u dugoperiodične promene, tako da na različitim skalama vremena koje idu od jedne do 41 hiljade godina, dobijemo potpunu sliku onog dejstva koje Milankovićevi ciklusi imaju povezujući nebesku mehaniku sa ovom našom zemaljskom, geološkom i klimatološkom situacijom. Za nekoliko godina, kada instaliramo i mehanizam koji će pokazivati promenu nagiba Zemljine osi i kada se to pokaže u tri dimenzije, imaćemo jedinstveno mesto, ne u Dalju, ne u Hrvatskoj, ne u Evropi, nego na svetskoj mapi jer će ova priča o Milankoviću i njegovom kanonu osunčavanja prerasti u jedini muzej promene klime na svetu, kaže dr Petrović.

Početkom godine započela je i kampanja za uvrštenje Milutina Milankovića u udžbenike u Hrvatskoj koju je u saradnji sa Milankovićevim KNC-om pokrenuo Saša Šimpraga, publicista iz Zagreba. Prema njegovim rečima, to bi se moglo dogoditi već od jeseni.

– Kampanja se sastoji od izložbe koja je prvo bila postavljena u auli Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta u Zagrebu, a potom je svake nedelje bila u nekoj srednjoj školi ili knjižnici širom Hrvatske. Zadnjih nekoliko meseci izložba je obišla srednje škole u Vukovaru, Osijeku, Vinkovcima, Dalju i drugim mestima. Milanković je 2012. godine dobio ulicu u gradu Zagrebu, a danas iz Dalja pokrećemo inicijativu da njegovo ime ponese i jedna javna površina u Osijeku, gradu za koji je vezan, istakao je autor kampanje dodajući kako bi trebalo razmišljati i o tome da veliki naučnik svoju ulicu dobije i u rodnom Dalju.

Svečanosti koju je KNC “Milutin Milanković” iz Dalja organizovao u saradnji sa Srpskim narodnim većem, prisustvovali su i učenici Srpske pravoslavne gimnazije Kantakuzine Katarine Branković iz Zagreba. Nakon centralne manifestacije, ovogodišnji program je nastavljen 4. juna u daljskom Domu kulture, biografskom muzičkom dramom o Milankoviću, autora Vasilije Antonijević, u izvođenju Teatra “Madlenianum” iz Zemuna.

Autor: Dragana Bošnjak

Izvor: SNV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email