Mali proizvođači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zadruge iz ruralnih područja i područja posebne državne skrbi konačno su dobili prostor u samom centru Zagreba za promociju i prezentaciju svojih proizvoda i usluga.

Srpsko privredno društvo “Privrednik” otvorilo je u Preradovićevoj ulici 18 klub pod nazivom Privrednikov dom, čime je srpska zajednica grada Zagreba ujedno dobila prostor za svakodnevno druženje uz kušanje autohtone hrane i pića. Prirodni sokovi, čajevi s domaćim medom, domaći sirevi i suhomesnati proizvodi samo su dio proizvoda sa sela koji se mogu probati u Privrednikovom domu.

U autentičnom ambijentu, površine oko sto četvornih metara, koji zrači domaćinskom atmosferom, planiraju se i razni društveni događaji kao što su književne večeri, tematske prezentacije proizvoda i usluga malih proizvođača, radionice i razna zabavna događanja. U Privrednikovom domu mogu se naći brošure i katalozi o malim proizvođačima i njihovim proizvodima, ali i o zanimljivim seoskim destinacijama idealnim za obiteljske izlete, druženja i ekskurzije.

Za sada Privrednikov dom djeluje kao klub zatvorenog tipa, čiji su korisnici isključivo članovi kluba, odnosno članovi “Privrednika”. Sav prihod ostvaren od aktivnosti u Privrednikovom domu koristit će se isključivo za glavnu “Privrednikovu” djelatnost – stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. No svega toga ne bi bilo bez dobrih i vrijednih ljudi. Zahvaljujući donaciji gospođe Nevenke Ljubić od 40.000 eura, donedavno derutni prostor pretvoren je u prelijepo mjesto. Za uređenje Privrednikovog doma, gdje su predstavljene prirodne blagodati, privredni potencijali i kulturno-povijesne znamenitosti istočne i zapadne Slavonije, Baranje, Banije, Korduna, Like, Dalmatinske zagore i Bukovice, sredstva su donirali i VSNM Grada Zagreba i SNV, pojedinci i članovi “Privrednika”.

– Potencijalno bogatstvo naših krajeva treba najprije prezentirati javnosti, a zatim pomoći u njegovom revitaliziranju i stavljanju u privredne i turističke svrhe. Bez ekonomske osnove teško možemo govoriti o opstanku našeg naroda na ovim područjima. Trebat će puno rada, truda i volje da ostvarimo ciljeve koje smo si postavili. No vjerujem u uspjeh s obzirom na ljude koji su preuzeli vođenje Privrednikovog doma – rekao je predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email