fbpx

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević imat će svoju televizijsku premijeru u srijedu, 22. aprila 2020. u 21 čas na RTS-u, na dan kada se obeležava sećanje na proboj poslednje grupe zatvorenika logora Jasenovac, ujedno i dan sećanja na sve žrtve i preživele zatvorenike tog ustaškog logora.

Iste večeri, od u 20:05 sati film će biti prikazan i na prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT).

„Dnevnik Diane Budisavljević” igrano je dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Dianu Budisavljević glumi Alma Prica koja je za ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima, kao i nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga, lekara Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regiona, poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.

„Dnevnik Diane Budisavljević” igrao je u bioskopima širom Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine gde ga je pogledalo više od 65 hiljada ljudi, a značajan interes iskazala je i srednjoškolska publika u Hrvatskoj, ali zbog epidemije izazvane korona virusom, film će u školske klupe čim se situacija normalizuje.

Ekipa filma trenutno radi na novom projektu „Od filma do muzeja”, virtualnom muzeju koji će za temu imati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a donijet će i dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu. Kraj projekta planiran je za jesen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email