Hrvatska voli tepati svojim vojnim akcijama kao primjeru vojnog umijeća i humanosti ratovanja. Stvarnost je ipak malo drugačija. U memoriji protjeranih Srba ostale su dijametralno drugačije slike. Ostale su slike napuštenih imanja, napada na kolone, ubijanja na kućnim pragovima, bombardiranja i smrti koja je vrebala odasvud.
Iza sveke akcije HV-a ostajali su leševi civila, opljačkana i popaljena ognjišta. Od Medačkig džepa, preko Maslenice, do Bljeska i Oluje.
Hrvatska je imala pravo zagospodariti svojim teritorijem i smiriti pobunu dijela Srba u Hrvatskoj, ali kada se pogledaju rezultati akcija, teško se oteti dojmu da je cilj hrvatske politike bio samo to.
Može se zaključiti da se radi o procesu koji možete zvati kako hoćete, bilo protjerivanje, bilo etničko čišćenje, bilo humano preseljenje. Rezultat je isti. Cilj je postignut. Srba na tim prostorima uglavnom više nema.

Na idućoj tribini u Privredniku novinar Saša Kosanović razgovarat će o akciji Bljesak, koja je ostala u sjeni Oluje iako su i iza nje ostali vrlo krvavi tragovi, s Miroslavom Vukovićem, žrtvom Bljeska iz Medara, gdje je ubijeno 7 članova njegove porodice, Paulinom Arbutinom, novinarkom Novosti i dr.sc. Markom Šarićem s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tribina pod nazivom „VRA Bljesak – pogled sa žrtvine strane“, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, održat će se u utorak, 14. maja, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email