Kandidati Samostalne demokratske srpske stranke na juče održanim parlamentarnim izborima u okviru liste srpske nacionalne manjine u XII izbornoj jedinici ostvarili su apsolutnu pobjedu.

Milorad Pupovac dobio je 14 103 glasa ili ukupno 75.92% od izašlih birača. Mile Horvat ostvario je 59.20%, a Mirko Rašković 54.38% glasova. U Sabor ulaze navedena trojica kolega, a njihovi zamjenici su Bogdan Rkman, Dragan Crnogorac i Vesna Blanuša.

– Iza nas su još jedni izbori u kojima je SDSS osvojio tri mandata – izjavio je u postizbornoj noći potpredsjednik SDSS-a i kandidat za zastupnika Milorad Pupovac okupljenima u prostorijama SNV-a u Zagrebu gdje su se čekali izborni rezultati. Izrazivši zadovoljstvo osvajanjem mandata u XII. (manjinskoj) izbornoj jedinici, Pupovac se osvrnuo na mali odziv birača, rekavši da su mnogi koji su do sada glasali u toj jedinici glas dali koaliciji na čelu s SDP-om.

[stextbox id=”custom” caption=”Broj glasova” float=”true” align=”right” width=”200″]

PUPOVAC 14.103
HORVAT 10.997
RAŠKOVIĆ 10.103

[/stextbox]

– Ipak, SDSS je među rijetkim strankama koje su na izborima ostvarile očekivani cilj. To su ispunili samo MOST i IDS, rekao je Pupovac, zahvalivši svima koji su učestvovali u izbornom procesu. Izrazio je i uvjerenje da će SDSS u narednom sazivu nastaviti boriti za prava srpske zajednice u Hrvatskoj i ostvarenje svojih programskih ciljeva.

Od ukupno upisanih 129.610 birača, manjinsku listu odnosno glasački listić “roze boje” uzelo je 18.975 birača (14.64%). Važećih glasova bilo je 18.577 (97.90%).

Nažalost, SDSS-ov kandidat na listi Koalicije “Hrvatska raste” u IX. izbornoj jedinici Boris Milošević sa osvojenih 3.726 glasova (6.13%) nije na osnovu preferencijalnih glasova uspio doseći deset odsto potrebnih za ulazak u Hrvatski Sabor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email