fbpx

Tri decenije nakon miniranja, spomenik Tesli se vraća u Gospić

Tri decenije nakon miniranja, spomenik Tesli se vraća u Gospić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Nakon 30 godina spomenik Nikoli Tesli, srpskom znanstveniku svjetskog glasa, bit će vraćen u njegov rodni Gospić
spomenik nikoli tesli

Spomenik Nikoli Tesli, isti poput onog koji se od 1981. godine do poslednjeg rata nalazio u njegovom rodnom gradu, krajem aprila bi trebalo da bude ponovo postavljen u Gospiću.

Za vrijeme rata ’90-ih Teslin spomenik na tadašnjem gradskom trgu srušen je miniranjem. Počinitelj je do danas ostao nepoznat.

„Ovih se dana odvijaju posljednji, završni radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja. S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje“, izjavila je za Večernji list zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša.

Kako smo već pisali, u avgustu prošle godine u Gospiću je potpisan ugovor kojim je planirano da se spomenik proslavljenog znanstvenika Nikole Tesle vrati tamo gdje je i bio do rata, ali sada na novouređeni prostor ispred Kulturno-informativnog centra.

Odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno Informativnog Centra donijelo je Gradsko vijeće još 2014. godine, međutim, tek je prošle godine Grad Gospić uspio osigurati sredstava za realizaciju projekta, kako su tada saopštili iz kabineta gradonačelnika.

Tada je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević s predstavnikom tvrtke Kameni Zid d.o.o. potpisao Ugovor o izvođenju radova na uređenju trga ispred Kulturno informativnog centra (KIC), odnosno nešto dalje od mjesta na kojem je spomenik bio izvorno postavljen.

Grad Gospić je dao izraditi odljev spomenika koji je rad kipara Frana Kršinića. Takav spomenik nalazi se još na američkim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odljev spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Ljevaonici akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Isti takav spomenik sada će dobiti svoje mjesto na novom trgu u Gospiću.

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: