fbpx

Tesla se vratio u Karlovac

Tesla se vratio u Karlovac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
U karlovačkoj četvrti Rakovac, gdje je svjetski poznati znanstvenik „srpskog roda i hrvatske domovine“ živio tri godine, danas je osvanuo mural s njegovim likom

U karlovačkoj četvrti Rakovac, gdje je svjetski poznati znanstvenik „srpskog roda i hrvatske domovine“ živio tri godine, danas je osvanuo mural s njegovim likom.

Udruga Nikola Tesla Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka organizirale su izradu murala i tako htjeli istaknuti poveznicu Tesle i Karlovca, posebno četvrti Rakovac, te oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom.

Likovni umjetnik Leonard Lesić iz Duge Rese na adresi Isidora Kršnjavog 10 u Karlovcu izradio je mural dimenzija 15 x 6 metara s likom Nikole Tesle. Mural je rađen po fotografiji koja ga prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima, i to stoga jer je Tesla pohađao i završio Gimnaziju Karlovac, koja se nalazi nedaleko od stambene zgrade na kojoj je izrađen mural.

Slavni izumitelj stanovao je na Rakovcu, nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade prema Udbini, ali je kuća gdje je stanovao srušena. Tako mu je Korana bila bliza za kupanje.

„Jednom je u Karlovcu zaronio ispod duge splavi i kada nije mogao izroniti, a ponestajalo mu je zraka, sjetio se da mora biti malen razmak između površine vode i dasaka  pa je uspio udahnuti malo zraka te se tako spasio. Drugi put nabujala rijeka gotovo ga je odnijela preko brane kod mlina (sada slapa kod srušenog hotela Korana), a spasio se tako što se sjetio dijagrama hidrauličnog tlaka i okrenuo se na stranu te uspio doći do obale“, pišu Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević u „Životopisu Nikole Tesle“.

.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: