Novi dugometražni film Nebojše Slijepčevića „Srbenka“ svoju svjetsku premijeru doživjet će u talkmičarskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se od 13. do 21. aprila održava u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve.

Međunarodni filmski festival Visions du Réel, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma, a ove godine tamo će se predstaviti i Nebojša Slijepčević sa svojim dugometražnim filmom „Srbenka“. „Srbenka“ je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom takmičarskom programu festivala, a u konkurenciji je još 14 naslova, uključujući i pobednički film proteklog 68. Berlinala.

Dokumentarac kroz pripreme i probe za predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića o poznatom slučaju ubijene srpske obitelji Zec, progovara o vršnjačkom nasilju prema pojedincima drugačije nacionalnosti, nacionalizmu i ksenofobiji, promatrajući utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, rođenih u Hrvatskoj godinama nakon završetka posljednjeg rata.

Film je nastao u produkciji Restarta, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, gradova Rijeke i Zagreba, te Kreativne Evrope kroz potprogram Mediji. Već u razvoju primećen je od profesionalne javnosti, kada je 2017. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).

Scenarij i režiju „Srbenke“ potpisuje Nebojša Slijepčević, montažu Tomislav Stojanović, dok su snimatelji osim Slijepčevića bili Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Producentica filma je Vanja Jambrović, izvršni producenti Tibor Keser i Rea Rajčić, a pridruženi producent je Oliver Sertić. Montažu zvuka odradio je Tihomir Vrbanec, miks Ivan Zelić, grafički dizajn djelo je studija Šesnić & Turković.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email