fbpx

Sveti Sava proslavljen i u Zagrebu

Sveti Sava proslavljen i u Zagrebu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Skupljati informacije, saznavati i učiti je neophodno, ali istinsko znanje zadobijamo onda kada se trudimo da ispunjavamo zakon Božji, da činimo ono što je činio Sveti Sava, rekao je mitropolit Porfirije obraćajući se okupljenim učenicima i nastavnicima

U kapeli pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio je liturgiju kojom je proslavljen Sveti Sava, prvi arhiepiskop i prosvjetitelj srpski.

Zbog epidemioloških propisa uobičajena Svetosavska akademija, koju svake godine pripremaju i izvode učenici Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković, ove godine je izostala. Liturgiji su prisustvovali učenici četvrtog razreda, jedinog razreda koji prati nastavu u učionicama, nastavnici, ostalo školsko osoblje, ali i nekolicina prijatelja škole, saopšteno je iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Vladika Porfirije je u besjedi naglasio da sveti Sava, kao što je slučaj i sa svim drugim svetiteljima, ne pripada samo jednom prostoru i narodu, već je univerzalan čovjek. Kazao je da se svetost i sastoji u tome da „čovek koji je čitavim svojim bićem u zajednici sa Bogom, prevazilazi svoje biološke okvire i postaje sav duhovan, sav Hristov, a to znači da pripada svim ljudima, svim prostorima. Takav čovek prevazilazi i vreme i pripada svim vremenima”.

„Istinsko i pravo znanje nije plod razmišljanja, nije plod skupljanja informacija iz sveta oko sebe. Razmišljati, skupljati informacije, saznavati, učiti je neophodno, ali to što smo sabrali i što smo promislivši zaključili istinsko je znanje tek onda ako se trudimo da živimo vrlinski, da ispunjavamo zakon Božji, da činimo ono što je činio Sveti Sava”, istaknuo je mitropolit.

Čitavu besedu možete poslušati u sljedećem videu.

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama:

NAJNOVIJE

KOMENTARI

Umirali su i drugi, ali nitko nije ostavljao ovoliku prazninu
Ispravak iskrivka