Upoznajmo se,Video

Sveti ispovjednik Dositej, prvi zagrebački mitropolit

Piše: P-portal.net

Đakon Dalibor Midić iz Pravoslavne eparhije niške govori o prvom zagrebačkom mitropolitu Dositeju

Mitropolit Dositej (Vasić) jedna je od najznamenitijih ličnosti Srba 20. veka i jedan od najznamenitijih arhijereja Srpske pravoslavne crkve prve polovine 20. veka. Intelektualac, sa dva doktorata, koji je poznavao sedam svetskih jezika i proputovao čitav svet i svuda gde se našao trudio se da bude služitelj ljubavi i služitelj mira.

Način na koji je on pristupao i prijateljima i neprijateljima, način na koji je komunicirao sa svim ljudima sa kojima se susretao i kakav je odnos prema tim ljudima imao, svetli primer prvog zagrebačkog mitropolita, najobrazovanijeg arhijereja svoga vremena, treba da nam svima bude primer. Ovako o mitropolitu Dositeju, prvom zagrebačkom mitropolitu, govori đakon Dalibor Midić iz Pravoslavne eparhije niške, autor knjige „Služitelj mira i ljubavi – Sveti ispovednik Dositej, Episkop niški i Mitropolit zagrebački (1878-1945)“.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je 1998. godine, zbog mučeničkog stradanja i ispovedanja pravoslavne vjere, proglasio mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Dositeja za Ispovednika-mučenika. U kalendaru SPC od tada se pominje 13. januara.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: