U Ustanovi kulture „Vuk Karaždić“ u četvrtak navečer u Beogradu održan je prvi „Sveprivrednikov sabor“ koji je okupio „Privrednik“ iz Zagreba, Novog Sada, kao i Društvo koje je prošle godine osnovano u Banjaluci.

Sabor je okupio veliki broj bivših, ali i sadašnjih pitomaca ovog društva, kao i brojnih uzvanika i zvaničnika. Događaj je upriličio hor i orkestar Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, kao i Slobodan Trkulja, pjevač, kompozitor i multiinstrumentalist svjetskog ranga.

Slobodan Trkulja i pitomci Humanitarnog fonda Privrednik iz Novog Sada

Okupljenima se prvo obratio predsjednik upravnog odbora, Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je naglasio da je važno njegovati jedinstvo naroda kao i ideju koju je imao osnivač ovog društva Vladimir Matijević, a to je da ovo udruženje pomogne Srbima gdje god da su.

– Naš cilj je da svoje polje djelovanja proširimo i na teritoriju Crne Gore. I u daljem periodu nastavit ćemo da slijedimo tri načela koja su temelj ovog društva, a to su rad, štednja i čestitost – rekao je upravitelj Fondacije „Privrednik“ iz Novog Sada Jova Radić.

Pavle Milikić (95 godina) iz Pljevalja, 1938. u Beogradu izučavao je ugostiteljski zanat

Srpsko privredno društvo Privrednik osnovao je Vladimir Matijević 1897. godine u Zagrebu. Njegova ideja je bila da bogati Srbi pomognu talentiranim đacima i da ih odškoluju. Dekretom iz 1947. udruženje je ukinuto, ali je obnovljeno 1993. godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email