Od 26. februara do 1. marta u Zagrebu je održan je drugi modul Regionalne akademije pod nazivom Minority integration network (MINTEGNET) koja okuplja mlade Srbe u Hrvatskoj i mlade Hrvate u Srbiji.

Ovu akademiju pokrenulo je Srpsko narodno vijeće u suradnji s Novinarskom školom iz Novog Sada, a namijenjena je obrazovanju i stručnom osposobljavanju predstavnika manjinskih zajednica na području nekadašnje Jugoslavije.

– Dio programa se izvodi zajedno s Političkom akademijom SNV-a koja se već godinama uspješno održava – ističe voditeljica projekta Spomenka Đurić, dodajući kako je ove godine upisana peta generacija polaznika.

Ukupno dvadeset polaznika Regionalne akademije posjetilo je Hrvatski sabor i tom su prilikom razgovarali s predsjednikom Josipom Lekom, predstavnicima Kluba zastupnika nacionalnih manjina Bojanom Crnogorcem, Miletom Horvatom i Nedžadom Hodžićem, zatim sa predsjednikom Savjeta za nacionalne manjine Aleksandrom Tolnauerom, te s članovima saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Polaznici su bili i u uredu SNV-a, gdje su se susreli s predsjednikom Miloradom Pupovcem koji je izrazio zadovoljstvo što se odnosi između Srbije i Hrvatske grade na planu mladih, od kojih se očekuje da budu razumni i susretljivi.

Pupovac se u obraćanju osvrnuo i na probleme.

– Manjine se sa svojim problemima mogu obraćati svojoj državi, ali se često pokazuje da je ona slaba, pogotovo kad su u pitanju interesne grupe koje ne žele rješavati te probleme. Manjine se uvijek mogu obraćati i svojim matičnim državama, ali tu je velik problem što odnosi matičnih država s državama u kojima žive često nisu najbolji – rekao je Pupovac i dodao da se suradnjom manjina kroz projekte kao što je Regionalna akademija stvaraju uslovi za njihov bolji položaj.

Ostatak Regionalne akademije bio je obogaćen predavanjima o raznim temama koje su bile interesantne polaznicima, a ticale su se uloga manjina u razvoju regije, aktualnih tema hrvatsko-srpskih odnosa i prošlosti zajedničke bivše države Jugoslavije. Predavači su bili profesor Dejan Jović i Viktor Koska sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Hrvoje Klasić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te Julije Katančević koji ih je podučio praktičnim tehnikama u komunikaciji s medijima.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email