fbpx

Fondacija „Studenica“ raspisala je konkurs za dodjelu 10 stipendija srpskim studentima iz regije (Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, Hrvatska i Crna Gora) za akademsku 2020/2021. godinu.

Stipendije su namijenjene studentima koji 2020. godine upisuju završne godine studija i master studije na državnim fakultetima i koji nisu u radnom odnosu.

Konkurs je otvoren do 1. novembra, a odluka o dobitnicima stipendija bit će donijeta do kraja novembra.

Iznos stipendije je 1.500 dolara na godišnjem nivou, a stipendije će se isplaćivati mjesečno.

Detaljnije informacije o proceduri prijavljivanja svi zainteresirani mogu pronaći na stranicama Zadužbine Studenica ovdje.

Fondaciju Studenica osnovali su 1993. godine ugledni pojedinci srpske dijaspore u Americi kako bi pomogli intelektualni i ekonomski napredak svoga naroda. Fondacija nosi naziv po čuvenom pravoslavnom manastiru iz 1190. godine, koji je od osnivanja, i tokom nekoliko narednih stoljeća, bio središte srpske pismenosti i znanja. Manastir Studenica, pod zaštitom UNESKA, simbol je prosvetiteljstva, zadužbinarsva i filantropske tradicije Srbije.

Fondacija Studenica dodjeljuje stipendije studentima iz Srbije od svog osnivanja 1993. godine. Pored toga, Studenica je gotovo istovremeno počela i dodjelu stipendija studentima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a od 2010. godine, u partnerstvu sa Srpskim privrednim društvom Privrednik u Zagrebu, dodjeljuje i stipendije srpskim studentima u Hrvatskoj.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email