Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Stipendije Zadužbine Studenica za studente iz Hrvatske

Produženi su rokovi za prijavljivanje za stipendije Zadužbine Studenica srpskim studentima iz Hrvatske

Zadužbina Studenica već 27 godina unazad dodeljuje stipendije srpskim studentima koji upisuju završne godine studija na fakultetima na teritoriji Republike Srbije. Stipendije Zadužbine Studenica godišnje prima približno 40 studenata, a dodeljuju se prevashodno studentima završne dve godine osnovnih studija, a povremeno i studentima post-diplomskih studija. Ove godine dodeljeno je trideset stipendija za studije u Srbiji. Dodatnih deset stipendija biće dodeljeno srpskim studentima u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj i Hrvatskoj. Za ove studente raspisan je poseban konkurs koji je trajao od 13. januara do 7. februara 2020. godine, a s obzirom na to da još uvek nisu dodeljene sve stipendije, rok za prijavljivanje je produžen.

Rok

Rok za prijavljivanje za stipendije u prolećnom semestru produžen je do 20. februara i zainetresovani studenti iz Hrvatske mogu se prijaviti na konkurs (obrazac za prijavu).

Kriterijumi

Selekcija se vrši na osnovu ličnih dostignuća studenata koji odgovaraju strogo utvrđenim kriterijumima. Kandidat mora ispunjavati sledeće uslove:

  • mora biti redovni student treće ili četvrte godine osnovnih studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisan u semestar studija za koji traži stipendiju
  • izuzetni akademski uspesi
  • drugi dokazi o uspesima i dostignućima (npr. dodeljene stipendije, nagrade s fakulteta, rezultati sopstvenog istraživanja, umetnička dela, objave, nagrade sa osvojenih takmičenja)
  • visoki obrazovni i poslovni ciljevi
  • volonterski rad i vanškolske aktivnosti od društvenog i nacionalnog značaja
  • motivaciono pismo u kome se navode obrazovni i poslovni ciljevi (ne duže od 300 reči)
  • dva propratna pisma koja svedoče o karakteru, sposobnostima, predanosti i preduzimljivom duhu studenta
    očigledna potreba za novčanom pomoći

Detaljnije informacije o proceduri prijavljivanja svi zainteresovani mogu pronaći na stranicama Zadužbine Studenica ovde.

Fondacija Studenica dodeljuje stipendije studentima iz Srbije od svog osnivanja 1993. godine. Pored toga, Studenica je gotovo istovremeno počela i dodelu stipendija studentima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a od 2010. gopdine, u partnerstvu sa Srpskim privrednim društvom ,,Privrednik” u Zagrebu, dodeljuje i stipendije srpskim studentima u Hrvatskoj.

U okviru regionalnog programa stipendiranja Zadužbine Studenica donatori imaju mogućnost da usmere svoje donacije ka određenoj zemlji: Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori ili Makedoniji. Jedna stipendija u okviru ovog programa iznosi 750 dolara po semestru, odnosno 1500 dolara godišnje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email