Tokom maja, područje Dvora na Uni zahvaćeno je strahovitim poplavama koje su iza sebe ostavile velika oštećenja na stambenim objektima, a mnogi su stanovnici morali privremeno napustiti svoje domove.

Nadležne službe obećavale su da će pomoć biti pružena svima ali da to u praksi nije tako, pokazuje i pismo Smiljane Resanović listu “24 sata” čiji je dom devastiran u poplavama.

Pismo prenosimo u cjelini:

“Živim u Dvoru i među onima kojima je dom, koji dijelim sa suprugom i ćerkicom, prilično nastradao u groznim poplavama.
Javljam se sa problemom u kojem nisam jedina. Najkraće, bila nam je obećana ali smo ostali zakinuti za bilo kakvu novčanu pomoć u vraćanju na noge. Na naše upite u Općini i Crvenom Križu dobijali smo podsmijeh, izbjegavanje i kolutanja očima. Općina nam je tek nakon petog puta osigurala aparat za isušivanje vlage. U to vrijeme odlazili smo kome smo stizali – prijateljima i rodbini, a poslije mjesec dana vratili smo se kući – u groznu vlagu. Još s malim djetetom. Ponadali smo se da će pomoći biti nakon toga.

Dobili smo ponovo samo razočaranja, prije svega u našeg načelnika, koji prebacuje odgovornost na zamjenika, koji pak ne poduzima ništa. Kad je komisija dolazila popisivati štetu, našu je kuću nekako, ne znam zašto – zaobišla. Nemamo novca sami to obnoviti. Rekli su nam da pišemo žalbu, što smo i napravili. Načelnik je trebao poslati zagrebačkom Crvenom križu ali od toga nije bilo ništa. Samoinicijativno sam potom Crvenom križu slala fotografije i dopis, na šta su mi odgovorili da su dokumentaciju poslali načelniku, koji odlučuje kome će biti isplaćen novac. Da oni s tim nemaju veze.

Ko tu koga mulja? Mulja svako svakoga? A sve preko leđa moje porodice. Ima još takvih nesretnih slučajeva. Nadam se da će neko čuti naš glas jer previše je ovde nepravde. Ne mogu mirno gledati kako naši ljudi svoje plate spremaju u džep, ne radeći svoj posao, dok ja moram misliti kako će mi dijete sve ovo podnijeti.” – navodi se u Smiljaninom pismu.

Za ponedeljak, 11. avgust u 12 sati ispred zgrade Općine zakazan je i protesni skup gdje će oštećeni stanovnici Dvora javno iskazati svoje nezadovoljstvo tretmanom od strane nadležnih službi.

 

Izvor: Banija Online

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email