Ovogodišnje Srpsko veče u organizaciji SNV-a i VSNM-a grada Zagreba, upriličeno 14. januara u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, prošlo je u znaku trubačkog orkestra Ivana Jovanovića iz Guče koji je u svojim nastupom uveselio šestotinjak gostiju. Ni ostali izvođači, ZborXop koji djeluje pri zagrebačkom pododboru ‘Prosvjete’, SKUD ‘Jovan Lazić’ iz Belog Manastira i grupa ‘Orkus’ iz Novog sada nisu ostali bez zasluženog aplauza.

Prisutne je na početku večeri pozdravio Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a i predsjednik zagrebačkog VSNM-a, nakon čega su im se obratili i drugi viđeniji gosti: predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Boris Milošević.

– Iza nas je loša godina i zato se nadamo da će ova u koju ulazimo biti bolja – rekao je Pupovac, dok je Tolnauer kazao da je najvažnije da budemo posvećeni jedni drugima.

– Bitno je da se naše kulture prožimaju, da budemo tolerantni i da se razumijemo – dodao je Tolnauer, naglasivši da će Savjet i dalje podržavati i financirati manjinske aktivnosti, koliko god ih zbog toga napadali.

Bandić je podsjetio da je od 1997. godine, otkako se u Zagrebu organiziraju skupovi sa srpskim predznakom, uvijek dolazi na njih.

– Teška vremena su iza nas i zato želim da budemo zajedno i da budemo bolji ljudi – rekao je Bandić.

Mitropolit Porfirije je svima poželio mnogo radosti.
– Koliko god da je nešto manjkavo, ipak je sve na svom mjestu ako ima radosti. Ako imamo sve, a nemamo radosti, onda je sve uzalud. Radost zavisi od naših odnosa s drugim ljudima; ako su odnosi kvalitetniji, onda ima i radosti. Zato je na ovim prostorima najpotrebnije da imamo druge, dobre ljude pored sebe i da se međusobno razumemo – rekao je mitropolit.

Muzički program bio je za svačiji ukus: mirno muziciranje i plesne muzika ‘Orkusa’, stare narodne pjesme ZborXopa, igre i kola gostiju iz Belog Manastira i svirka gostiju iz Guče koji su razgalili sve goste.

Ističući zadovoljstvo dobrom organizacijom, reakcijama publike i stvorenom atmosferom, Dušan Ivanović iz Ekološkog društva ‘Dragačevo’ iz Guče, koji je organizirao nastup trubača, naglasio je da je truba kulturno nasljeđe i posebna vrijednost Srbije.
– Truba je čaroban instrument i može ono što ljudski glas ne može. Može da pozove preko devet brda i gora i da se podvuče pod kožu. Zato se i kaže da koga pelcuje truba, bilo da je svira, bilo da je sluša, taj se više ne oporavi od nje – objasnio je Dušan.

– Naše udruženje građana postoji 19 godina i bavimo se obnovom, zaštitom i razvojem prirodnog, kulturnog i duhovnog nasleđa, kao i promocijom Dragačevskog sabora trubača. Srbija je prepoznatljiva po trubi i trubačima, a orkestar Ivana Jovanovića je višegodišnji učesnik i pobednik Dragačevskog sabora, svetske manifestacije trubaštva – dodao je Ivanović i izrazio je očekivanje da će ovakvi nastupi biti češći.

Održana je i tombola s brojnim dobicima, a sva je zarada otišla u ‘Privrednikov’ fond ‘Vladimir Matijević’ za stipendiranje učenika i studenata slabijeg imovnog stanja. Među gostima su bili predsjednici i aktivisti srpskih organizacija, brojni načelnici općina i predstavnici Srba iz Slovenije.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email