Ukidanje kulturnih manifestacija, kao što je u Hrvatskoj učinjeno s posljednim Houellebecqovim djelom, je akt represije, a ne način za borbu s ekstremizmom, ističe Horvat za britanski Guardian.

Čini se da je još od izdavanja svog najnovijeg romana naslovljenog Pokoravanje Michel Houellebecq uspio u onome što je u psihoanalitičkoj teoriji poznato kao “povratak potisnutog”.

Nije slučajno da je na zadnjoj naslovnici Charlie Hebdoa prije kobnog terorističkog napada bila Houellebecqova karikatura s naslovom „U 2015. gubim zube, u 2022. slavim Ramazan!“. Što se u Francuskoj dogodilo kao tragedija u Hrvatskoj se ovog tjedna ponovilo kao farsa. Predstava, utemeljena na Houellebecqovom romanu Elementarne čestice, trebala je imati premijeru ovoga srpnja u Dubrovniku. Ipak, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odlučilo je iz sigurnosnih razloga otkazati premijeru tvrdeći da bi izvedba predstavljala sigurnosni rizik.

Iako predstava nije bazirana na kontroverznom Pokoravanju, MUP je ustvrdio da bi autorov stav prema islamu mogao potaknuti teroristički čin u Hrvatskoj, državi bez gotovo ikakve povijesti islamističkog terorizma. Hrvatske vlasti možda jesu pretjerale, ali danas ipak nije teško zamisliti takvo što u bilo kojoj europskoj državi. Upravo ovakva vrsta reakcije dokazuje da je Houellebecq u pravu.

Neke Houllebecqove primjedbe o islamu uistinu se mogu okarakterizirati kao idiotske, kao na primjer: „Islam je najidiotskija religija“. Ipak, Pokoravanje nije idiotska knjiga, a sigurno nije ni islamofobična. Njegova glavna teza, zanemarena u većini osvrta na njegovu knjigu, jest da pokoravanje Francuske islamu koje on predviđa, nije nasilan proces, već dobrovoljno pokoravanje. Glavna poanta je – pokoravanje nije posljedica vanjskog faktora, kao što je teroristička prijetnja ili imigranti, već unutarnjeg. Pokoravanje – koje islamofobi kao što je njemački političar i polemičar Thilo Sarrazin zovu Abschaffung ili „abolicija“ – proizlazi iz dekadencije zapada.

Houellebecq povlači paralelu sa situacijom prije prvog svjetskog rata: „Ova Europa, koja je bila vrhunac ljudske civilizacije, počinila je samoubojstvo, koje je trajalo nekoliko desetljeća. U to vrijeme, anarhistički i nihilistički pokreti pokrenuli su se diljem Europe, pozivali na nasilje i napuštanje svakog moralnog zakona. Nekoliko godina kasnije, sve je zaključeno s ludilom prvog svjetskog rata, ludilom koje ne može ničime biti opravdano. Freud je bio u pravu, Thomas Mann još više: ako su Francuska i Njemačka, dvije najnaprednije nacije u Europi, mogle sudjelovati u ovakvom bezumnom pokolju, to je zato jer je Europa već bila mrtva.“

U Houellebecqovom fikcijskom scenariju europske budućnosti u 2022. imamo novi fin de siècle: „ako Francuska i Njemačka, dvije najnaprednije nacije u Europi, mogu sudjelovati u bezumnim mjerama štednje i financijskoj diktaturi, osiromašivati druge nacije i otvarati put islamizmu i stranom kapitalu, to je zato jer Europa umire. Pokoravanje ukazuje da prava prijetnja Europi dolazi iznutra. Neće siromašni i nasilni imigranti iz predgrađa prodrijeti u središta naših gradova i uništiti centre liberalne demokracije. Središta naših gradova već sprovode polagano samoubojstvo.“

Kada dopustiš utapanje 1.000 imigranata na svojim obalama u samo jednom tjednu, onda je jasno da propadaju sami principi na kojima bi zapadnjačka liberalna demokracija trebala biti zasnovana (Liberté, égalité, fraternité). Ili, da postavimo stvar drugačije, svaki put kada dron usmrti „kolateralnu žrtvu“ u Pakistanu ili Jemenu, stvaramo plodnije tlo za daljnju regrutaciju novih terorista.

Otkazivanje Houellebecqove predstave u Dubrovniku na sljedeći način označava „povratak potisnutog“: ono utjelovljuje potiskivanje naših vlastitih problema koji se tiču imigracije, integracije i islama. Kao što znamo iz psihoanalize, ako potisneš sve sa čime se ne možeš suočiti u realnosti, jednoga dana će ti se sve to obiti o glavu, i to snažno.

U slučaju Hrvatske, upravo bi otkazivanje predstave moglo biti ispunjeno proročanstvo i inspirirati terorističke napade u budućnosti. Borba protiv terorizma proizvodi još terorizma. Jedan od načina za izbjegavanje pokoravanja Europe bilo bi poništenje zabrane izvođenja predstave.

 

Izvor: TheGuardian, autor: Srećko Horvat, prijevod: Bartul Čović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email