Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Srbija i Republika Srpska obeležile Dan sećanja na žrtve Jasenovca

U Sremskoj Mitrovici u Srbiji i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj danas je istovremeno obeležen Dan sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac

Dan sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina obeležen je danas u Srbiji i Republici Srpskoj. U Spomen parku Sremska Mitrovica venac je položio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prethodno su najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici diplomatskog kora u BiH položili vence i cveće na grobno mesto „Topole“ u Spomen-kompleksu Donja Gradina u Republici Srpskoj.

„Ne smemo i nikada nećemo zaboraviti Donju Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac. Nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu. Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku isterebljenja jednog naroda, srpskog naroda“, poručio je predsednik Srbije u obraćanju i istaknuo da pre njega nikada, od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsednik tu nije došao.

„Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i Boga. U našim školama, udžbenicima, o ovom mestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počinio zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo?“, rekao je Vučić i podsetio da već nekoliko godina Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju stradanje srpskog naroda.

Parastos jasenovačkim žrtvama služili su i sveštenici dubičke parohije u Spomen-području Donja Gradina na grobnom polju Topole.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Donja Gradina predstavlja mesto sećanja gde tišina govori više od reči.

„Ne okupljamo se da odamo poštu stradanju pojedinaca već stradanju naroda, koji je bio izložen uništenju. Sećanje na Jasenovac i sva stradanja moraju da ostaju deo naše kulture sećanja. Ne da pozivamo na rat, već sećanje koje će sprečiti rat i stradanje. Dolazimo da bi se zavetovali na mir, koji želimo svim ljudima”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

 

Fotografije: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email