Spor zbog stana

Piše: P-portal.net

Stan u kojem smo živjeli bivša supruga i ja kupljen je novcem koji je dobiven prodajom stana supruginog oca. Prilikom useljenja zajedničkim sredstvima stan smo potpuno adaptirali i uredili. Međutim, nakon razvoda bivša supruga traži da se iselim iz stana, što ja odbijam učiniti jer smatram da sam suvlasnik stana s obzirom na to da je stan kupljen za vrijeme trajanja braka i zato što sam ulagao svoja sredstva u njegovo uređenje. Da li imam pravo koristiti stan nakon razvoda braka kao suvlasnik?

 Marko J., Zagreb

Odredba čl. 161 st. 1 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96) propisuje da vlasnik ima pravo zahtijevati od osobe koja posjeduje njegovu stvar da mu ona preda svoj posjed stvari. Prema činjenicama koje ste iznijeli, vaša bivša supruga stekla je pravo vlasništva na predmetnom stanu temeljem kupoprodaje, a novac kojim je taj stan kupila stekla je od svoje posebne imovine, i to prodajom stana koji je naslijedila. Stoga predmetni stan nije vaša bračna stečevina jer isti nije stečen od imovine stečene radom ili koja proizlazi iz rada.

Dalje, čl. 156 st. 1 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96) propisuje da se dogradnjom, nadgradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom ili ulaganjem u njih ne može steći vlasništvo. Iz toga proizlazi da pravna osnova ulaganja u adaptaciju odnosno uređenja predmetnog stana na koji se pozivate nije osnovana.

Nažalost, nakon razvoda braka otpala je osnova temeljem koje ste predmetni stan koristili te ste, ukoliko to od vas traži bivša supruga a vlasnica stana, u obvezi iz istog se iseliti. Od trenutka kada je od vas zatraženo da se iselite iz stana, vi postajete bespravni korisnik stana i vlasnik od vas može tražiti da mu isplatite naknadu za korištenje stana u vrijednosti tržišne najamnine.

S druge strane, za uložena vlastita sredstva u adaptaciju stana možete od vlasnika stana, odnosno vaše bivše supruge, tražiti da vam isplati vrijednost uloženih sredstava. Ukoliko se ne postigne sporazum o visini vrijednosti uloženih sredstva i zbog toga nastane sudski spor, na sudu ćete morati dokazati što ste preuređivali odnosno adaptirali, npr. lakiranje parketa, rušenje pregradnog zida, krečenje stana itd., te koliko su koštali svi pojedinačni radovi, kao i kojim sredstvima ste te radove plaćali odnosno kupovali potrebne stvari.

S obzirom na vaš prezentirani problem, a prema svemu gore iznesenom, u vašem je interesu da pokušate iznaći mirno rješenje eventualnog spora. U suprotnom, bit ćete izloženi dugotrajnom sudskom postupku, a u konačnici, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, morat ćete se iseliti iz stana u vlasništvu vaše supruge.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: