Mešovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i delo hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dveju strana o toj temi, ostaju suprotstavljeni, uz saglasnost o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada.

U zajedničkom saopštenju predstavnika SPC i HBK se navodi da su se članovi Komisije složili da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960. godine kada je Stepinac umro.

Naglašavaju da se u radu „moglo takođe osvetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog pastira u posebno teškom istorijskom periodu”, prenela je agencija HINA.

Članovi Komisije su istakli da su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je, kako se navodi, dobrodušno prihvatio molbu patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio da formira tu komisiju.

Ističe se da je Komisija došla „do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi, ostali predmet različitih tumačenja.

Naglašava se da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovedaoce vere.

Svi su zato „zahvalni na srdačnoj atmosferi u kojoj su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadatke poverene Komisiji, odnosno pristupiti, kako se navodi, zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Navodi se da su od početka rada Komisije članovi bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj merodavnosti pape, a potvrdili su i da svaka crkva ima sopstvene kriterijume za postupak kanonizacije.

Arhiva Vatikana i dalje zatvorena

Glavnu prepreku u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije, kako se nezvanično saznaje, predstavlja odluka Vatikana da ne otvori arhive u vezi sa kontroverznim kardinalom.

Međutim, ta odluka nije doneta neposredno pred zasedanje u Rimu, već tokom ranijih sastanaka komisije. Kako navodi list Danas, predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućio je srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana, na šta je SPC uložila protest.

 

Članovi Mešovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka na zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca okupili su se pod predsedavanjem predsednika Papinskog saveta za istoriju i nauku Bernarda Ardure 12. i 13. jula u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu na svomu šestom i poslednjem sastanku.

U ime HBK bili su prisutni: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup požeški mons. Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić te Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za istoriju.

U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i stalni predstavnik Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email