Potrebno je pružiti otpor desnici i podršku svakoj instituciji koju ona napada, složili su se učesnici tribine ‘Udar desnice na neistomišljenik’ koje je zadnje februarske večeri održana u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu. Suradnja HDZ-a i ekstremne desnice nije nikad prestala, samo je na neko vrijeme, tokom pregovora s Europskom unijom, njena razina umanjena zbog stvaranja slike u uređenoj Hrvatskoj, rekao je slobodni umjetnik Siniša Labrović.

– Sada, međutim, radikalna desnica ne želi služiti HDZ-u i nastoji zauzeti pozicije u društvu – kazao je Labrović, koji je prozvao i SDP zbog ‘klizanja Hrvatske ka desnici’.

Po riječima Nikole Bajte, glavnog urednika ‘Novosti’, nakon sahrane nezavisnih medija, slijedi napad desnice na institucije u društvu.

– S izbijanjem krize dolazi do osipanje resursa i porasta netolerancije – rekao je on i zatim ukazao na nužnost odgovora na takve napade.

– Moramo se povezivati, pružati podršku svakoj napadnutoj instituciji i što je najvažnije, desnici trebamo odgovarati istim sredstvima, pazeći da pri tome budemo istiniti i principijelni – istaknuo je Bajto i zatim podsjetio da su ‘nekad talibani bili u Afganistanu’ te da su ‘danas u zemljama EU-a kao što su Mađarska i Poljska’, kao i da je premijer Plenković svojim odbijanjem da ukloni sporne ploče s natpisom ‘Za dom spremni’ legitimizirao taj ustaški pozdrav.

Režiserka Dana Budisavljević govorila je o stanju u svijetu filma.

– Nereagiranjem na ranije napade na HAVC smo izgubili važnu poziciju. Da smo se ranije pobunili, ekstremna desnica bi ostala izvan ove institucije – rekla je.

Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava smatra da u Hrvatskoj ne postoji odgovarajuća građanska svijest te da se već decenijama vodimo principom ‘vođene participacije’.

– Jedini uspješan referendum inicirala je Željka Markić, ali na pogrešnim vrijednostima -kazao je Novosel, zaključivši da se naše društvo, osim s autohtonim hrvatskim nacionalizmom, koji karakteriziraju povici kao što je ‘Ubij Srbina’, susreće i s uvezenim katoličkim fundamentalizmom.

– Od Dražena Keleminca i njemu sličnih koji marširaju ulicama opasnije je tiho desničarsko preuzimanje institucija – zaključio je Novosel.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email