Smaragdni ekološki filmski festival – SEFF, prvotnog naziva Sisački ekološki filmski festival održava se devetu godinu za redom i dio je mreže Green film network, koja okuplja dvadesetak ekoloških filmskih festivala iz cijeloga svijeta. SEFF se unutar GFN našao uz festivale iz Portugala, Meksika, Italije, Indije, Kosova, Rusije, Španjolske, Brazila, USA, Kanade, Francuske, Belgije, Koreje, Njemačke, Austrije i Rumunjske kao jedinstveni hrvatski putujući festival filma o zaštiti okoliša i održivom razvoju.

– Još prije osam godina, ideja jedinstvenog putujućeg filmskog festivala o zaštiti okoliša, činila se malo apsurdnom budući da je nastala u gradu koji je često u medijima proglašavan sinonimom najzagađenijeg grada u Europi – Sisku  – govori nam Daniel Pavlić, organizator SEFF-a.

sef1

Ovi mladi entuzijasti već godinama putuju na ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima – biciklima i donose filmove u ona mjesta čiji stanovnici nisu navikli na filmske festivale. Ideja o SEEF-u se gradila godinama, a tako se mijenjalo i ime. S obzirom da je SEFF najbolje prihvaćen u ruralnom području rijeke Une, rijeke poznate u svijetu po svojoj smaragdnoj ljepoti, organizatori su odlučili preimenovati naziv festivala u Smaragdni i time dati dodatnu vrijednost mjestima uz Unu.

– Naši kinematografi svake godine posjećuju sve više gradova i mjesta. Od 2012. godine festivalski tim je zamislio svoje putovanje od izvora rijeke Une u malom mjestu Donja Suvaja u Lici, pa sve do ušća ove smaragdne ljepotice kod Jasenovca, kako bi se preko Lonjskog polja proširili po Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta ruta nam se učinila vrlo zanimljivom, te smo je do danas zadržali – kaže Pavlić.

sef5U ovoj avanturi, vozeći se uskim cestama kanjonom Une svake godine im se pridružuje sve više biciklista iz cijeloga svijeta, ali i autora dokumentarnih filmova. Kratke filmove na temu ekologije, osim u Hrvatskoj, prikazuju i s druge strane obale Une, odnosno u BiH. Festivalski tim čini 15 osoba, a brojka gledatelja raste i do 2.000. Filmovi se prikazuju u školama, dječjim vrtićima i knjižnicama.

Filmovi SEFF-a se dijele na tri kategorije: za djecu i odrasle, te filmovi duži od 15 minuta kao posebna selekcija, tako da su prilagođeni svim strukturama gledatelja.

– Kako smo posjećivali i rehabilitacijske centre s publikom posebnih potreba, uvijek imamo i filmove namijenjene toj vrsti publike – dodaje Daniel. Naš je cilj da ruralna mjesta dobiju kulturno-edukacijsku manifestaciju, a dugoročni cilj je navikavati publiku na ovu vrstu filmova, te im buditi ekološku svijest.  Isto tako, želimo ucrtati naše osiromašeno Pounje u mapu jedinstvenih eko festivala, što smo do sada svakako i dokazali – zaključuje Daniel Pavlić.

sef3

Ukoliko želite pogledati neke od filmova ili porazgovarati s našim avanturistima,

to će te moći učiniti od 2. do 10. juna 2016. u sljedećim mjestima:

2.6. (četvrtak)

festivalski tim se okuplja u Hrvatskoj Kostajnici i noći u hotelu Central

3.6. (petak)

08:00 – odlazak za Martin Brod
14:00 – projekcije u Martin Brodu
19:00 – projekcije u Kulen Vakufu

4.6. (subota)

09:00 – odlazak na Štrbački buk
11:00 – Štrbački buk
19:00 – projekcije u Bihaću

5.6. (nedjelja)

10:00 – projekcije za djecu Bihaća
20:00 – projekcije u Bosanskoj Krupi

6.6. (ponedjeljak)

09:00 – odlazak prema Bosanskoj Otoci
10:00 – projekcije u Bosanskoj Otoci
13:00 – projekcije u Novom Gradu
15:00 – projekcije u Dvoru

7.6. (utorak)

10:00 – projekcije u Osnovnoj školi Hrv.Kostajnica
20:00 – projekcije u Kostajnici

8.6. (srijeda)

07:30 – odlazak prema Hrvatskoj Dubici
09:00 – projekcije u Hrvatska Dubici
10:30 – projekcije u Kozarskoj Dubici
13:00 – projekcije u Jasenovcu
19:00 – projekcije u Krapju

9.6. (četvrtak)

10:00 – polazak prema Čigoču
13:00 – projekcije u Sunji
20:00 – projekcije u hotelu Central Hrvatska Kostajnica.

10.6. (petak)

10:00 – projekcije u srednjoj školi Hrvatska Kostajnica
19:00 – projekcije u Starom gradu Zrinski i završnica s koncertom Dede Putra

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email