fbpx

Brojni pravoslavni vjernici u Zagrebu okupili su se 19. avgusta u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu kako bi proslavili ovaj veliki praznik koji je i slava tog hrama.

Ove godine je slava proslavljena pod skelama, koje su postavljene nakon što su svodovi hrama teško oštećeni u martovskom zemljotresu. Liturgiju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom saborne crkve i koparskim parohom jerejem Dejanom Mandićem.

U svojoj besedi mitropolit je podsjetio da je „preobrazivši se na Tavorskoj gori, i povevši sa sobom trojicu učenika: Petra, Jakova i Jovana, Gospod hteo da ohrabri svoje učenike, jer Preobraženju je ubrzo usledilo stradanje i smrt na Krstu“.

„Preobraženje se, pored istorijskog događaja kom su svedočili apostoli, događa i u životu svakog čoveka: Gospod se neprestano preobražava pred nama. Svako od nas je imao priliku da bar jedanput u životu doživi opipljivim prisustvo Božije. Svojim preobraženjem Gospod je nas pozvao da neprestano i dinamički preobražavamo sopstveni lik, koji je pogružen u tamu i u greh. Do toga se dolazi ispunjavanjem volje Božije i življenjem po zaposvestima Njegovim“.

Božije zapovesti, prema vladikinim rečima, nisu ništa drugo nego ljubav, i to ljubav prema Bogu i drugom čoveku.

„Kako je moguće videti svetlost Božiju, videti živoga Boga, a osuđivati bližnjeg? Kako je moguće gledati u lice Božije, a odbacivati drugog čoveka. Mrzeti ga, zavideti mu? Ako je naša duša ispunjena mržnjom, isključivošću, odbacivanjem, onda, itekako postoji ogromna tamna pregrada između nas i Boga. Onda naše oko, budući pomračeno, ne može da vidi svetlost Božiju.

Međutim, ako ispunjavamo zapovest Božiju i trudimo se da tu pregradu rušimo, ako čistimo svoje duhovno oko, onda ćemo biti neprestano usmereni na svoj prototip, na model po kojem smo stvoreni, a to je Gospod“, zaključio je mitropolit.

Osim slavskih kolača, u zagrebačkom hramu osveštano je i podijeljeno grožđe koje se po staroj narodnoj tradiciji jede od Preobraženja.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email