Pred Srpskim narodnim vijećem stoji pet prioriteta vezanih uz aktivnosti u ovoj godini: reelektrifikacija i obnova vodovoda u povratničkim sredinama, osnivanje fonda za potpomognuta područja, registracija škola u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, pitanje odnosa prema Spomen-području Jasenovac i ukupnom nasljeđu Drugog svjetskog rata te rješavanje statusa SNV-a i Zajedničkog veća opština, rekao je Milorad Pupovac na izvještajnoj skupštini SNV-a, održanoj u subotu u zgradi Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu. U uvodnom izlaganju istaknuo je da su Srbi u Hrvatskoj u 2018. godinu ušli s nekoliko pozitivnih okolnosti.

– Održan je susret predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kojeg su i predstavnici Srba imali prilike govoriti o svojim problemima. Osim toga, nakon promjene vodstva u ‘Prosvjeti’ i ZVO-u i odnosi srpskih organizacija, za razliku od ranijih godina, razvijaju se u rangu uzajamnosti i suradnje – rekao je Pupovac, koji je istaknuo i dobre odnose i suradnju s SPC-om, ali i drugim manjinskim organizacijama i nevladinim organizacijama.

– Sve se to odvija u atmosferi društvenih sukobljavanja i mi moramo doprinijeti da sve ne završi kao 2013. godine, odnosno porazom demokratskih potencijala, u što spada i kampanja protiv ćirilice. Želimo čuvati ustavne vrijednosti i različitost, ali u segmentu programskih aktivnosti ne smijemo isticati ništa što bi moglo biti zloupotrijebljeno, koliko god to bila sloboda izražavanja – rekao predsjednik SNV-a.

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić kazala je da SNV ima važnu ulogu u očuvanju identiteta i jačanju položaja Srba u Hrvatskoj, kao i da Srbija ima pravo i obavezu da prati položaj srpske zajednice u zemljama gdje živi kako bi se on unaprijedio. Podsjetila je da je prilikom februarskog susreta predsjednika dvije zemlje, ali i sastanku međudržavnog odbora krajem januara bilo riječi o problemima s kojima se suočavaju Srbi, među kojima je i primjena zakonodavstva.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer rekao je da je SNV dao ogroman doprinos u ukidanju ratnog nasljeđa i integraciji Srba u život zemlje.

– Borba za prava nacionalnih manjina ne prestaje jer se s vremenom mijenja tumačenje tih istih prava i sloboda. Važno je da odluke SNV-a dopru do svih koji se osjećaju diskriminirano – rekao je Tolnauer.

Okupljenima se obratio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije koji je rekao da SNV kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj ima najveću odgovornost za njihov položaj i integriranje u društvo. Potpredsjednik Sabora Furio Radin dodao je kako SNV kao i svi predstavnici Srba moraju inzistirati na registraciji srpskih manjinskih škola.

– Osim toga i SNV, Talijanska unija i svaka krovna manjinska organizacija razlikuje se od neke obične udruge i to se mora zakonski potvrditi jer te organizacije predstavljaju dio nekog naroda izvan matične države – rekao je Radin, nakon kojeg se okupljenima obratio Veljko Kajtazi, zastupnik Roma i još 11 manjina, ističući da Srbe i Rome povezuje to što najdiskriminiranije manjine. Dodao je da zbog toga njihovi predstavnici moraju surađivati.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA EH) Franjo Habulin rekao je da SNV i SABA-u veže antifašizam koji je više od ostvarenja slobode i ravnopravnosti, a prisutne delegate i goste pozdravio je i Mirko Marković iz Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine RH.

Izvještaj o radu u prošloj godini podnio je zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević. Podsjetio je na brojne aktivnosti, od Političke akademije SNV-a, besplatne pravne pomoć koju je zatražilo 1210 korisnika, do izdavanja Biltena i rad Arhiva Srba, uključujući i digitalizaciju 8000 tekstova koji se tiču povijesti Srba.

– Novosti su povećale prodaju za 15 posto, a posjete portalu povećane su za 30 posto – rekao je Milošević.

Govoreći o planu rada SNV-a za 2018. godinu, Milošević je najavio ekspanziju i po broju i po raznolikosti programa. Među njima su i dalje Politička akademija, rad s lokalnim vijećima, kao i povećanje aktivnosti Centra za razvoj te besplatne pravne pomoć koja bi se pružala u deset mjesta u Hrvatskoj.

Voditelj ureda SNV-a Branko Jurišić informirao je prisutne o radu županijskih vijeća, ističući da će dio njih dobivati sredstva za rad slična kao lani, dok će neka dobiti značajno više.

– Devet od 16 vijeća, koliko ih je u sastavu SNV-a, apliciralo je za sredstva za projekte. Riješen prostor za rad imaju sva vijeća osim VSNM-a Ličko-senjske županije, a deset vijeća ima zaposlenog tajnika – rekao je Jurišić i dodao da je ukupno 70 općinskih i gradskih vijeća dobilo sredstva od svojih lokalnih samouprava.

Nakon rasprave je usvojen izvještaj Nadzornog odbora, izvještaja o radu za 2017. i plana rada za 2018. godinu. Sjednici su prisustvovali saborski zastupnici SDSS-a Boris Milošević i Dragana Jeckov, predsjednik i potpredsjednik ‘Prosvjete’ Mile Radović i Siniša Tatalović, predsjednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić, kao i predstavnici Srba u ministarstvima i državnim ustanovama.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email