fbpx

Sjećanje na Đorđa Jagnića, Privrednikovog dobrotvora

Sjećanje na Đorđa Jagnića, Privrednikovog dobrotvora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
U Pakracu odana počast velikom Privrednikovom dobrotvoru
Danas, na Zadušnice, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, stipendistica Srpskog privrednog društva Privrednik Biljana Sudar i poštovatelji djela velikog dobrotvora iz Pakraca Đorđa Jagnića (Cage, Okučani, 1855 – Pakrac, 1931), odali su počast ovom uglednom trgovcu i dobrotvoru.
Pomen Đorđu i Anki Jagnić služio je paroh pakrački Đorđe Teodorović, a vijenac je položila Privrednikova stipendistica Biljana Sudar.

Pakrac treba gajiti sjećanje na nekadašnje sugrađane, a posebno na porodicu Jagnić koja je zajedno sa Eparhijom doprinijela velikom broju školovane djece u prošlosti. Sada, u ovom vremenu Privrednik radi veliku stvar i potrebno je pomoći da se što više naše djece i studenata pomogne u školovanju, istaknuo je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca.
Đorđe Jagnić

Đorđe Jagnić se među prvima priključio radu Srpskog privrednog društva Privrednik. Bio je član Patronata Privrednikovih dobrotvora. Jedan je od osnivača i članova uprave Srpske banke i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Zagrebu. U Pakracu je osnovao Prvu srpsku štedionicu. Veoma se zalagao za širenje srpskih zemljoradničkih zadruga u Austro-Ugarskoj. Zahvaljujući njemu iz pakračke eparhije poslano je preko 2.000 siromašne djece na izučavanje zanata i trgovine.

Poklonio je Privredniku svoju kuću u Pakracu površine 502 četvorna metra, na Trgu bana Jelačića 18, koju Privrednik i dalje potražuje.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: