Sjećanje na Đorđa Jagnića, Privrednikovog dobrotvora

Piše: O. R. / P-portal.net

U Pakracu odana počast velikom Privrednikovom dobrotvoru
Danas, na Zadušnice, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, stipendistica Srpskog privrednog društva Privrednik Biljana Sudar i poštovatelji djela velikog dobrotvora iz Pakraca Đorđa Jagnića (Cage, Okučani, 1855 – Pakrac, 1931), odali su počast ovom uglednom trgovcu i dobrotvoru.
Pomen Đorđu i Anki Jagnić služio je paroh pakrački Đorđe Teodorović, a vijenac je položila Privrednikova stipendistica Biljana Sudar.
Pakrac treba gajiti sjećanje na nekadašnje sugrađane, a posebno na porodicu Jagnić koja je zajedno sa Eparhijom doprinijela velikom broju školovane djece u prošlosti. Sada, u ovom vremenu Privrednik radi veliku stvar i potrebno je pomoći da se što više naše djece i studenata pomogne u školovanju, istaknuo je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca.
Đorđe Jagnić

Đorđe Jagnić se među prvima priključio radu Srpskog privrednog društva Privrednik. Bio je član Patronata Privrednikovih dobrotvora. Jedan je od osnivača i članova uprave Srpske banke i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Zagrebu. U Pakracu je osnovao Prvu srpsku štedionicu. Veoma se zalagao za širenje srpskih zemljoradničkih zadruga u Austro-Ugarskoj. Zahvaljujući njemu iz pakračke eparhije poslano je preko 2.000 siromašne djece na izučavanje zanata i trgovine.

Poklonio je Privredniku svoju kuću u Pakracu površine 502 četvorna metra, na Trgu bana Jelačića 18, koju Privrednik i dalje potražuje.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: