Jedan od simbola srpskog naroda u Dalmaciji, manastir Krupa, ove godine obeležava sedam vekova postojanja. Proslava jubileja započela je ovog vikenda u Beogradu, u organizaciji više Udruženja koja neguju tradiciju, kulturu i duhovnost severne Dalmacije. Manastir Krupu sagradio je kralj Milutin početkom 13. veka.

Posvećen Uspenju presvete Bogorodice, manastir Krupa vekovima deli sudbinu srpskog naroda na prostoru Hrvatske. Mnogo puta rušen i obnavljan. Iz Opštine Obrovac u Hrvatskoj obećavaju pomoć u organizovanju jubileja.

“Mi u svakom slučaju već uzimamo učešće, popravićemo pristupne puteve, proširićemo neke krivine tamo gde sada ne mogu autobusi bezbedno da prolaze. To je jedna stvar, a i deo jedan okoline manastira i manastirske vodenice preuzeli smo na sebe, mi ćemo ih obnoviti”, kaže Stanko Mijić, zamenik gradonačelnika Obrovca.

Sedam udruženja Krajišnika i nekoliko kulturno-umetničkih društava će, pored te Akademije, u Srbiji organizovati i mnoštvo predavanja i tribina posvećenih manastiru. Za tu priliku izdali su i časopis.

“Ovo je bila prilika da se nakon dužeg vremena sastanemo svi. Ovo je jedan veliki povod da se svi Krajišnici skupe na jednom mestu, pokušavajući da očuvaju svoju tradiciju i običaje, a i jedan povod da napravimo jedan novi časopis sa lepim sadržajem. Prvi broj je sada izašao, a nastojaćemo i u budućnosti da sve stranice popunjavamo interesantnim i edukativnim sadržajem”, kaže Milica Dragičević, urednica časopisa Krajišnici.

Centralna proslava sedam vekova postojanja manstira održaće se u Dalmaciji u Obrovcu, na dan manastirske slave, 28. avgusta na Veliku Gospojinu. Srbi toga kraja pored velikog broja gostiju očekuju i Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja.

“Želeli bismo naše Krajišnike pozvati da dođu i prisustvuju toj centralnoj manifestaciji, a ovo je prilika da pošaljemo poruku našem vladiki Fotiju, našem sveštenstvu, našoj pravoslavnoj crkvi, da mislimo na njih da ćemo doći, odazvati se u svakom momentu, iako znamo da je situacija dole jako teška po tom pitanju”, kaže Miša Bjedov iz Udruženja za razvoj poljoprivrede u Dalmaciji.

U Obrovcu, gradiću pored Zadra, nekada je živelo više od sedam hiljada Srba. Danas ih je svega 1.000, ali, kako kažu, nadaju se boljim vremenima i povratku svojih sunarodnika na vekovna ognjišta.

 

Izvor: RTS, fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email