Šef Uprave za zatočene i nestale i pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić sa svojim suradnicima održao je prošlog tjedna sastanak s predstavnicima i članovima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba „Protiv zaborava“.

Pomoćnik Sučić je istaknuo kako Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, radi rješavanja pitanja osoba nestalih u posljednjem ratu, nastoji unaprijediti suradnju sa svim činiocima, posebno s obiteljima nestalih osoba i udrugama koje ih okupljaju, apostrofirajući kako je ova Uprava nadležna za rješavanje svih slučajeva nestalih državljana i građana Republike Hrvatske.

Uz razgovor o pojedinačnim slučajevima nestalih osoba, na sastanku se raspravljalo i o predstojećem unaprjeđenju normativnog okvira gdje je, u radnoj skupini zaduženoj za izradu Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u ratu, predviđeno sudjelovanje i predstavnika udruge „Protiv zaborava“.

Uprava za zatočene i nestale nastoji uspostaviti suradnju s jedinicama lokalne samouprave s većinskim srpskim stanovništvom. Pomoćnik Sučić je ovom prilikom potvrdio spremnost Uprave za sudjelovanjem na sastancima i tribinama koje će na području hrvatskoga Podunavlja, zapadne Slavonije, Banovine i dalmatinskoga zaleđa, organizirati udruga „Protiv zaborava“, ističući kako njihov temeljeni cilj treba biti rješavanje pitanja nestalih osoba kao prioritetnog humanitarnog pitanja ratnih posljedica.

„Razgovor sa Sučićem je bio vrlo tolerantan: mi smo iznijeli svoje probleme, a on je rekao da se Uprava ne bavi politikom ni istražnim radnjama, već isključivo pronalaskom nestalih osoba. Rekao nam je da mu dojavimo ako imamo saznanja o grobištima, pojedinačnim ili skupnim, pa će pomoću tih dojava biti pokrenute istražne radnje, o čemu ćemo dobiti povratnu informaciju“ – rekla je za Novosti predsjednica Udruženja Marica Šeatović, dodavši da je pomoćnik ministra naglasio da je upravo susret dvoje predsjednika zaslužan za stvaranje nove klime i početak intenzivnije suradnje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email