Samo ujedinjena antikapitalistička ljevica može raditi na promjeni sadašnjeg stanja u ekonomiji i društvu, a u toj ljevici ima mjesta za ateiste i vjernike, rečeno je na tribini „Ima li nade za ljevicu u Evropi“, u organizaciji Privrednika i VSNM-a Zagreba.

Predstavljajući svoju knjigu „Marx izvan uobičajenog, Paolo Ferrero, dugogodišnji talijanski komunist i potpredsjednik Ujedinjene Evropske ljevice u Evropskom parlamentu, naglasio je aktualnost Marxove teorije.

– Kapitalizam se zalaže da mnogi rade više, nekoliko njih radi nešto manje i da mnogi budu otpušteni, zbog čega je danas više razloga da se bude komunist nego sredinom 19. vijeka. Jačanje neoliberalnog kapitalizma od 80-ih godina prošlog vijeka koincidiralo je s promjenama stranaka ljevice koje postaju liberalne i podržavaju ratove, uz uvođenje mjera štednje koje idu na štetu širokih slojeva – rekao je Ferrero.

Po njegovim riječima, ‘Komunistička obnova’ prihvatila je poziv Demokratske partije da uđe u vladu koja nije ništa promijenila nabolje i razočarala birače. Zbog toga su porasli populisti (Pokret 5 zvjezdica) i fašisti (Sjeverna Liga). Zato komunisti i neliberalna ljevica moraju voditi svoje politike, a ne zajedničku sa socijaldemokratima. Kako je u raspravi bilo riječi o aktualnim porukama i stavovima pape Franje, postavilo se pitanje o učešću vjernika u borbi za radnička prava. ‘Komunisti ne okreću ateiste protiv vjernika nego radnike protiv onih koji imaju’ – rekao je Ferrero i dodao da u toj borbi ima mjesta za vjernike i svećenike koji to žele.

– Što prije mora se obavezati da umjesto financiranja privatnih banaka Središnja Evropska banka ulaže u socijalne programe kao što su zdravstvo i školstvo, da članice budu ravnopravne i da se bogati natjeraju da plaćaju porez. U bankama je 8.000 milijardi eura štednje što je četiri puta više od javnog duga, a od te štednje, 60 posto otpada na deset posto ljudi. Njima to ne treba oduzeti, ali treba oporezovati – rekao je Ferrero. Naglasio je da ne može biti s antifašistima ako se npr. zalažu za povećanje dobi za odlazak u penziju, ali s fašistima ne može biti ni čak ako se za zalažu za neke mjere u korist radnika.

– SDP se odrekao marksizma i svojom retorikom je ojačao desnicu. Za vrijeme njihove vlade doneseni su antiradnički zakoni. Čak 88 posto ugovora o radu je na određeno vrijeme, a na taj način je zaposleno preko 50 posto mladih, čime Hrvatska prednjači u EU. Vrlo smo oštro odvojeni od SDP-a koji ne pomaže ljudima. Antikapitalistička ljevica se praktičnim primjerima bori za radnička prava i više ne može vrludati – rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte.

SDP-ovac Ranko Ostojić ustanovio je da mnogi prisvajaju što je ljevica i kome pripada, podsjetivši da je 100.000 članova Saveza komunista Hrvatske prešlo u HDZ i da je u SDP-u manje od 20 posto članova bivšeg SKH, pravdajući se da SDP nikad nije bio sam na vlasti.

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email