Raspisani dopunski izbori za 3. oktobar

Piše: P-portal.net

Novi izbori za nešto više od mjesec dana
dopunski izbori
Naslovna fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se 3. oktobra ove godine provedu dopunski lokalni izbori za izbor 99 članova u 82 jedinice lokalne i regionalne samouprave. Dopunski izbori se zbog neproporcionalne zastupljenosti određenih nacionalnih skupina moraju održati u više županija te gradskih i općinskih vijeća.

Što se tiče srpske nacionalne manjine, glasat će se za 72 izborna mandata u 37 opština, 15 gradova i 10 županija.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predstavnici srpske zajednice dvoje predstavnika birat će za Skupštinu Sisačko-moslavačke županije, jednog za gradsko vijeće Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Siska te dvoje za općinska vijeća Hrvatske Dubice i po jedan u općinama Majur i Sunja.

Što se tiče Skupštine Karlovačke županije, birat će se jedan vijećnik, kao i za gradska vijeća Ogulina, Slunja, Cetingrada, Josipdola te za Općinsko vijeće Lasinje.

U Koprivničko-križevačkoj županiji birat će se dva predstavnika za općinu Rasinje.

Za Županijsku skupštinu Bjelovarsko–bilogorske županije također se biraju dva predstavnika srpske nacionalne manjine, za gradska vijeća Daruvara i Garešnice po jedan, te za općinska vijeća Đulovac dvoje, a Končanice, Severina, Štefanja, Velike Pisanice i Velikog Grđevca po jedan.

Glasači srpske nacionalnosti na izbore će i u Primorsko-goranskoj županiji i to za dva predstavnika u Skupštini Primorsko-goranske županije i jednog u riječkom Gradskom vijeću.

U Skupštinu Ličko–senjske županije dolaze dva predstavnika srpske nacionalne manjine, u Gradsko vijeće Otočca jedan, kao i za općinska vijeća Brinja i Plitvičkih Jezera.

Birat će se predstavnici i na području Virovitičko-podravske županije i to jedan predstavnik za Gradsko vijeće Orahovice i po jedan u općinska vijeća Crnaca, Čačinaca, Gradine, Lukača, Mikleuša, Nove Bukovice i Sopja.

U Požeško-slavonskoj županiji Srbi biraju jednog člana Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a u Brodsko-posavskoj po jednog u općinskim vijećima Garčina i Gornjih Bogićevaca.

Izbori se održavaju i na području Zadarske županije. Jedan predstavnik srpske manjine ide u Županijsku skupštinu, dvojica u Gradsko vijeće Benkovca, jedan Obrovca te po jedan u općinska vijeća Lišana Ostrovičkih, Polače, Vrsi i Zemunika Donjeg.

U Osječko-baranjskoj županiji birat će se po jedan predstavnik srpske nacionalne manjine u općinskom vijeću Ernestinova, Petlovca, Podgorača i Trnave, a u Županijsku skupštinu Šibensko-kninske županije trebaju ući dva predstavnika srpske nacionalne manjine te jedan u Gradsko vijeće Drniša.

Izbori, i to za troje predstavnika srpske nacionalne manjine, održat će se za Županijsku skupštinu Vukovarsko–srijemske županije i po jednog za općinska vijeća Bogdanovaca, Nijemaca, Tompojevaca i Tovarnika.

Po jedan predstavnik Srba birat će se i u Gradsko vijeće Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Pule u Istarskoj županiji te u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: