Tvornica olovaka Zagreb (TOZ) Penkala nakon mjesec dana od proglašenja stečaja, danas, 17. kolovoza formalno otpušta sve radnike. Bit će to za njih kraj jednog razdoblja, no za tvornicu možda još ima nade, piše Jutarnji list.

Dio radnika, njih 35, odmah dobiva nove ugovore i nastavlja s proizvodnjom do sredine rujna, budući da stiže početak školske godine i postoje brojne narudžbe za TOZ-ove proizvode.

TOZ Penkala dugo je bio vodeći proizvođač školskog i uredskog pribora na prostoru srednje i jugoistočne Europe. Osnovan 1937. godine, TOZ se ponosio proizvodima koji su bili u rangu kvalitete renomiranih svjetskih proizvođača-tržišnih lidera, ali s bitno nižim prodajnim cijenama.

toz-penkala

Godinama su se radnici borili proizvodeći, a narudžbe su i dalje stizale. To ipak nije bilo dovoljno da TOZ izbjegne trenutnu sudbinu: prostori tvornice trebaju velika sredstva za održavanje, u što nije bilo ulagano. Oprema se nije osuvremenjavala. Radnici za ovo stanje smatraju kako je riječ o spletu raznih okolonosti od loših odluka Uprava, nemara do promijene načina rada.

Bivši direktor Tihomir Lalić sa stečajnim upraviteljem u narednih mjesec dana planira napraviti detaljnu analizu situacije. Plan je, kaže, vidjeti koji pogoni i dalje mogu nastaviti s proizvodnjom, pozvati neke od radnika da se vrate i opet pokrenuti proizvodnju olovaka, bojica, flomastera, tempera, vodenih bojica…

Izjave radnika i više o temi pročitajte na Jutarnjem.

Izvor: Jutarnji list, autor: Z. Korljan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email