fbpx

U hramu Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru 11. oktobra je otvorena deveta po redu Kulturna i duhovna manifestacija ‘Brankovi dani u Vukovaru’ posvećena rano preminulom srpskom pesniku Branku Radičeviću koji je često dolazio u Vukovar, rodni grad svoje majke Ružice.

Uprkos kiši i hladnom vremenu program je okupio veliki broj posetilaca, toliki da su mnogi od njih stajali ispred hrama, ali ipak zaklonjeni od kiše. Razlog tome je značaj ove manifestacije, poštovanje prema organizatoru, svešteniku Jovanu Radivojeviću, ali i sadržaj programa koji je po prvi put okupio i mališane Dečjeg vrtića Vukovar 2.

– Danas sam posebno radostan jer su ovogodišnju manifestaciju otvorili najmlađi među nama. Ja inače posećujem decu u dečjim vrtićima o pojedinim praznicima tokom godine, ali sada smo imali priliku da ih ugostimo u našem svetom hramu. Želeli smo da ovu manifestaciju ove godine pojačam i okrepimo onima koji su naša budućnost, našom dečicom, rekao je protojerej-stavrofor Jovan Radivojević, starešina hrama Prepodobne matere Paraskeve.

Ovogodišnju besedu o Branku Radičeviću održala je profesorka Nataša Lukić koja se osvrnula na njegovu dečiju književnost.

– Srpska dečija književnost je dala osoben doprinos kulturi i literaruri svog naroda. Radičević je slavuj srpske poezije, pesnik za decu i mlade, ne po tome što stihove posvećuje srpskoj omladini, već zato što je njegova poezija inspirisana mladalačkim duhom, životnom slašću, lepotom života, igrom i bezbrižnošću. Pesme karlovačkog derana i neobuzadnog junoše, ušle su u školske čitanke i antologije, postale uzor pesnicima, primer poezije mladih. Radičević je prvi dečji romantičar u pravom smislu te reči. Njegova poezija nadahnuta je mladalačkim duhom, poletnom i razdraganom maštom, rekla je, između ostalog, profesorka Nataša Lukić.

Dramskim, plesnim i recitatorskim tačkama predstavili su se i učenici Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćirilici, sa učiteljicama Natašom Lukić i Maricom Vasilek, a program je završio nastupom Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor kojim rukovodi Aleksandra Krtinić.

Iako se radi o jednoj od najvećih manifestacija u okviru srpske zajednice, sveštenik Radivojević se svake godine suočava s nedostatkom materijalnih sredstava potrebnih za organizaciju.

– Za sad se još niko nije oglasio da želi pomoći ovu manifestaciju. Snalazimo se kako znamo i umemo, ali se nećemo obeshrabriti, rekao je otac Jovan.

‘Brankovi dani u Vukovaru’ sastavljeni su od četiri programska dana. Jedan od njih biće posvećen Diani Budisavljević i njenim zaslugama za srpski narod, o čemu će govoriti profesor istorije Zoran Jakšić. Planiran je i integrisani radni dan osnovnih škola u okviru kojeg će se učenici bolje upoznati sa delima Branka Radičevića, a u programu zatvaranja manifestacije, 18. oktobra, ponovo će nastupiti polaznici Dečjeg vrtića Vukovar 2, recitatori vukovarske Gimnazije i Srpsko kulturno-umetničko društvo ‘Jovan Jovanović Zmaj’ iz Bijelog Brda.

 

Izvor: Novosti, autor: Dragana Bošnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email