fbpx

U Daruvaru su u ponedjeljak, 6. jula, otvoreni prvi Dani srpske kulture u ovom gradu. Otvaranjem Etnografske izložbe u novootvorenom Srpskom kulturnom centru Isidor Dobrović, počeo je bogat šestodnevni program.

Okupljene je pozdravila Nikolina Glodić, predsjednica SNV Daruvar, a izložbu je otvorio protojerej stavrofor Luka Bosanac kratkim predavanjem o postavci.

U okviru manifestacije upriličene su radionice kaligrafije za djecu od 10. do 15. godina s voditeljicom Zvjezdanom Drašner i radionica srpskih narodnih priča za djecu od 7 do 13 godina, koju vodi glumica Svetlana Patafta. Dio programa bila je i književna večer srpske ljubavne poezije „Stihovima te ljubim“, održana u dvorcu grofa Jankovića, kao i predavanje o značajnim srpskim velikanima za učenike osnovnih škola.

U subotu, 11. jula, na zatvaranju Dana srpske kulture, povjesničar Milan Radanović izlagat će o doseljavanju Srba u zapadnu Slavoniju, a protojerej-stavrofor Luka Bosanac o Srpskoj pravoslavnoj crkvi u zapadnoj Slavoniji.

Otvarenjem Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović” početkom ove godine stekli su se adekvatni uslovi za održavanje raznih kulturnih događanja, od kojih su Dani srpske kulture samo prvi u nizu. Sam prostor je tako, na svojevrstan način, vraćen u funkciju kojoj je namjenjen – da služi zajednici.

Naime, zgrada u centru Daruvara u kojoj se nalazi Srpski kulturni centar bila je u vlasništvu Isidora Dobrovića, istaknutog dobrotvora, jednog od osnivača nekada moćne Srpske banke i prvog doživotnog predsjednikg Srpskog privrednog društva Privrednik. Zajedno sa suprugom Hristinom poklonio je ovu zgradu upravo Privredniku i zaveštao je za školovanje siromašne omladine.

Ostavivši zadužbinu, Isidor Dobrović je naglasio da ona mora uvijek ostati ustanova pravoslavnih Srba i da se mora starati o omladini

Prve Dane srpske kulture u Daruvaru organizirali su Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Daruvara i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pod pokroviteljstvom Grada Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Fotografije: Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Daruvar

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: