Srpska pravoslavna crkva praznuje 27.10. dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Nakon više od 25 godina proslavljena je Sveta Petka zaštitnica crkve u Obradovcima u Općini Zdenci. Slavski kolač i koljivo blagosiljao je slatinski paroh Dragan Gaćeša, a potom se obratio okupljenima ispred ruševina crkve.

– Draga braćo i sestre, dragi hrišćani, evo nas danas nakon 25 godina da se okupimo oko naše svetinje, da se na današnji dan, na današnji praznik, pomolimo, da se sastanemo, pozdravimo i da zablagodarimo Gospodu Bogu što nismo zaboravili svoju svetinju. Ova naša svetinja ovdje, fizički je stradala, porušena, ne skroz, ali evo vidimo stanje kakvo je, međutim, duhovno ona nije srušena u našim dušama, u našim srcima, ona će uvjek postojati i ona će uvjek za nas nešto značiti, a to nešto znači Vaskrsenje i Život vječni. I Gospod je umro na krstu pa je onda Vaskrsao nakon tri dana. Ako je stradala crkva fizički to ne znači da je stradala duhovno i da mi više ne treba da vjerujemo i da se molimo našoj majci Paraskevi. Naprotiv, još više treba da umnožimo naše molitve, našu ljubav, da praštamo jedni drugima i da se molimo Gospodu Bogu ne bi li nam pomogao da našim zajedničkim silama pokušamo da obnovimo ovu svetinju.

Ja sam danas ovdje u ime Episkopa slavonskoga Jovana koji me je ovlastio da prinesemo ovaj slavski kolač, žrtvu Gospodinu Bogu, umjesto oca Jovana Šaulića, koji je vaš sveštenik i nadležan paroh. Došao sam da vas vidim, da se upoznamo i da se počne s obnovom crkve. Ne mogu reći da ćemo ovu crkvu obnoviti za mjesec ili dva, ili dvije, tri godine. To nitko ne zna, ali imam volju i želju da zajedno na čelu, prije svega, s našim Episkopom, koji je tu već dvije godine i koji je mnogo toga već uradio, obnovimo ovu svetinju. Prva donacija je već stigla, otac Leontije Alavanja iz Amerike je uplatio prvi novac i s tim novcem je počelo uređivanje u crkvenom dvorištu. Ovaj zvonik je prvo što ćemo obnoviti, zatim ćemo učvrstiti postojeće zidove i postaviti krovište. To je velika investicija, ali daj Bože da se ljudi uključe u obnovu i da uspjemo da obnovimo ovu svetinju.

 

Fotografije: Željko Felbar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email