Liturgijom u Debelom brdu koju je predvodio vladika gornjokarlovački Gerasim, vjernici Krbavskog i Koreničkog kraja uz kozačko-pokloničku grupu iz Ruske federacije svečano su proslavili Malu Gospojinu. Na svom krsnom hodu kroz zemlje u kojima živi srpski narod, ruski hodočasnici su odlučili zajedno sa srpskim narodom Like proslaviti hramovnu slavu rođenja Presvete Bogorodice i osveštanje spomenika proti Šobat Stojanu.

mala_gospojina_likaTom prilikom u hram su unesene mnogobrojne ikone ruskih svetaca, Bogorodice Donske i Velikomučenika carske porodice Romanov koje su već 2013. i 2014. godine proputovale zemlje u kojima žive Srbi. Pošto su ikone krsnim hodom na očigled naroda, mirotočile sveto miro, njihovim ulaskom u Debelo brdski hram donešena je velika blagodat. Hram u Debelom brdu mogao bi postati novo mjesto dolaska pravoslavnih vjernika iz čitavog svijeta.

Prisutnima su podijeljeni mnogobrojni pokloni – ikone, knjige, muzički diskovi sa duhovnom ruskom muzikom o carskoj porodici Romanov, a također su svešteniku Nikoli Malobabiću, parohu Koreničkom, poklonjene i dvije značajne ikone ruskih svetaca. Na opće iznenađenje okupljenih, ruski vjernici su na kraju svečanosti predstavili trometarski ruski krst koji će biti postavljen kao spomen krst pokraj novog spomenika proti Šobat Stojanu i novoobnovljenog spomenika paroha Stankovića.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=giO-gv68oQE[/youtube]

 

mala_gospojina_lika_1

U kulturno-umjetničkom programu su nastupile folklorne grupe iz Udbine i Korenice te guslari iz Gračaca.

Mještani sela Debelo brdo su uvjereni da će se do iduće proslave Male Gospojine realizirati bar dio obnove hrama Presvete Bogorodice, a uskoro postaviti i web stranica s korisnim informacijama o ovom mjestu.

 

 

Izvor: Banija online

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email