Prodaja domaćih jaja

Piše: Dijana Savić

Kada se domaća jaja smiju legalno prodavati na kućnom pragu? Jovo V., Vukovar Prodaja domaćih jaja na kućnom pragu odličan je i stabilan izvor prihoda te ovakvom obliku prodaje, s ...

Kada se domaća jaja smiju legalno prodavati na kućnom pragu?
Jovo V., Vukovar

Prodaja domaćih jaja na kućnom pragu odličan je i stabilan izvor prihoda te ovakvom obliku prodaje, s obzirom na porast potražnje proizvoda direktno od proizvođača, teže mala do srednje velika obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poljoprivredni proizvođači u sustavu ekološke poljoprivrede. Ukoliko kao poljoprivredni proizvođač želite legalno na malo prodavati do 50 komada jaja dnevno na kućnom pragu, tržnici ili sajmovima, morate zadovoljiti određene uvjete. Najprije, trebate biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava (Pravilnik o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, NN br. 128/02, 76/11 i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, NN br. 122/03, 189/03, 2/05, 152/05, 38/06, 27/08) i sustav ARKOD (Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, NN br. 149/11 i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o uporabi poljoprivrednog zemljišta, NN br. 131/12, 24/13), koji se vrši pri županijskim uredima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u kojima je također potrebno popuniti zahtjev za evidentiranje u Registru primarnih proizvođača hrane za životinje, s obzirom na to da takvom prodajom postajete primarni proizvođač hrane (Pravilnik o registraciji primarnih proizvođača hrane za životinje, NN br. 153/11).

Morate biti upisani i u Jedinstveni registar domaćih životinja, koji je temeljna baza podataka o svim domaćim životinjama u RH, a koji vodi Hrvatski stočarski centar (Pravilnik o upisu u Jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija, NN br. 74/03). Upis se vrši u regionalnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA).
Svi poljoprivredni proizvođači koji posluju ili žele poslovati legalno na sajmovima i tržnicama dužni su provesti registraciju objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla u nadležnosti Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane (Pravilnik o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom, NN br. 125/08 i Pravilnik o izmjeni Pravilnika o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom, NN br. 55/09, 130/10). Potrebni obrasci nalaze se na web-stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr) i Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr) te se uz propisanu dokumentaciju mogu poslati poštom u Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinarstvo, Planinska 2a, Zagreb.

Potrebno je također obratiti se nadležnom veterinaru radi obavezne i redovne kontrole zdravstvenog stanja životinja i izrade programa kontrole higijenske ispravnosti jaja. Isto tako, potrebno je paziti na ishranu životinja, voditi evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda, voditi računa o tome da jaja moraju biti skladištena u odgovarajućim rashladnim uređajima ovisno o kapacitetu proizvodnje i da treba imati prostor za sortiranje i pakiranje jaja. Prostorija u kojoj se nalaze rashladni uređaji i u kojoj se jaja sortiraju i pakiraju mora biti uređena tako da se može lako čistiti, prati i dezinficirati. Mora imati izdvojen prostor ili ormar za skladištenje materijala za pakiranje, za držanje pribora i sredstava za čišćenje i dezinfekciju te mora biti zaštićena od ulaska štetočina. Trebala bi imati umivaonike s toplom i hladnom vodom, sredstva za pranje i sušenje ruku. Prostorije i oprema trebaju biti čisti, održavani i u dobrom stanju.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: