Privrednikova porodica svake godine sve veća i jača

Piše: P-portal.net

U Privrednikovom domu u Zagrebu uručen 51 ugovor o stipendiranju nadarenim učenicima i studentima slabijih materijalnih mogućnosti Dan poslije Svetog Save, Srpsko privredno društvo «Privrednik» u Privrednikovom domu u Zagrebu ...

U Privrednikovom domu u Zagrebu uručen 51 ugovor o stipendiranju nadarenim učenicima i studentima slabijih materijalnih mogućnosti

Dan poslije Svetog Save, Srpsko privredno društvo «Privrednik» u Privrednikovom domu u Zagrebu ugostilo je brojne učenike srednjih škola, studente i njihove roditelje.

Povod je bio svečan: uručivanje ugovora o stipendiranju koje Srpsko privredno društvo «Privrednik» već treću godinu dodjeljuje nadarenim učenicima i studentima slabijih materijalnih mogućnosti iz fonda «Vladimir Matijević» i odličnim studentima iz fonda «Ivana Vujnović».

Ove godine stipendije su dobili 51 učenik i student koji pretežno potječu s područja od posebne državne skrbi Republike Hrvatske. Mjesečna učenička stipendija iznosi 400 kuna, studentska 800 kuna, a stipendija za odličnog studenta iznosi 1.000 kuna. Stipendije za odličnog studenta ove godine dobili su Maja Markanović i Nemanja Aleksić. Prvi put u program Privrednikovog stipendiranja direktno se uključila i Obrtnička komora Zagreba koja je osigurala sredstva za stipendiranje jednog učenika srednje strukovne školu u mjesečnom iznosu od 500 kuna. «Privrednik» već treću godinu dodjeljuje stipendije: u prvoj godini stipendirao je 35 učenika i studenata, u drugoj 49 i u ovoj školskoj godini 51 učenika i studenta čime nastavlja višestoljetnu tradiciju pomoći u školovanju mladih ljudi.

– Ono što zadivljuje kod te djece i omladine i što nas uvjerava i motivira da djelujemo na pravom putu njihov je san o boljem životu. Nije to samo san, to je i želja, nastojanje, strast da se izađe iz blata neimaštine, ograničenosti, skučenosti. «Privrednik» im u tome iskreno želi pomoći. Zato smo i «Privrednik» osmislili kao instituciju, koja u ovome trenutku možda nema izuzetno bogate članove koji bi tim učenicima i studentima odmah materijalno pomogli kao što je to nekada bio slučaj, ali zato sada u «Privredniku» imamo mlade ljude koji svojim znanjem i vještinama mogu i žele ukazati na društvene probleme i djelovati na savjest pojedinaca da pomognu gdje je pomoć vjerujemo sada najpotrebnija: ulaganjem u mladost i obrazovanje. Živimo nažalost u društvu gdje su pohlepa, sebičnost i bezobzirnost dominantni obrasci ponašanja i djelovanja. U takvim okolnostima najviše stradaju oni koji su najslabiji a to su mladi. Zato «Privrednik» sve svoje aktivnosti usmjerava na institucije i ljude dobre volje da pomognu, da se solidariziraju s opravdanim potrebama mladih ljudi za školovanjem i obrazovanjem. Zato za nas sve religije, različiti svjetonazori, osjećaji nacionalne pripadnosti mogu imati smisla samo onda ako su to različiti putovi koji vode jednom cilju: ostvarenju ljudskosti u izazovu različitosti i podršci i razumijevanju te različitosti, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Društva Nikola Lunić.

U ime stipendista okupljenima se obratio Dragan Janković iz Trpinje, student druge godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku koji je zahvalio svim donatorima koji su pomogli u ostvarivanju njihovih snova i dostizanju velikih životnih ciljeva. – Biti stipendista «Privrednika» nije mala stvar, to je čast i privilegija, moramo biti ponosni i još bolji i ići svojim putem, a opet biti korak ispred svih. Svakom od nas pružena je prilika da postanemo nešto, pružena je prilika koju ne smijemo propustiti, prilika koju mnogi nemaju i prilika koju mi sigurno nećemo iznevjeriti. Hvala što ste nam omogućili da budemo dio «Privrednikove» porodice. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati i četvrtu generaciju i da će naša porodica biti još veća i jača, porodica utemeljena na radu, čestitosti i štednji, poručio je Dragan Janković.

U Privrednikovom domu bili su i ambasador Republike Srbije u Zagrebu Stanimir Vukićević, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić, zamjenik sisačko-moslavačke županice i jedan od «Privrednikovih» donatora Milan Oblaković, zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, direktor Srpske pravoslavne opće gimnazije «Katarina Kantakuzina Branković» u Zagrebu, predstavnica Obrtničke komore Zagreba Rozalija Filipović Baljak, ravnatelj Glazbene škole «Vatroslav Lisinski» iz Zagreba Vladimir Mutak kao i mnogi Srbi grada Zagreba koji su svojim prisustvom dali podršku ovoj značajnoj humanitarnoj aktivnosti «Privrednika». Program dodjele stipendija vodila je glumica Milica Gutović, a svečani dio upotpunili su učenici Glazbene škole «Vatroslav Lisinski» i folklorna sekcija zagrebačkog Pododbora SKD «Prosvjete».


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: