Privrednikova delegacija razgovarala s članovima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Narodnoju skupštini Republike Srbije.

Privrednikova delegacija posjetila je 17. oktobra 2012. godine Narodnu skupštinu Republike Srbije i razgovarala je s članovima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Predstavnici Privrednika informirali su članove Odbora za dijasporu i Srbe u regionu o aktivnostima ove najstarije humanitarne organizacije u Hrvatskoj, osnovane krajem 19. vijeka. Misija društva „Privrednik“, kako je naveo predsjednik Nikola Lunić, je stipendiranje srpskih srednjoškolaca i studenata iz ruralnih područja Hrvatske koji, zbog izuzetno teškog materijalnog stanja, nisu u mogućnosti da se školuju. Članovi društva „Privrednik“ upoznali su članove Odbora i sa problemima sa kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj, među kojima je i problem povraćaja imovine društva „Privrednik“ i odsustvo stabilnih izvora financiranja.

Članovi Odbora pružili su otvorenu podršku društvu „Privrednik“ u nastojanjima da omogući opstanak mladih, pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, da im omogući školovanje i tako sačuva identitet srpske manjine u Hrvatskoj. Članovi Odbora izrazili su spremnost da uspostave što bolju komunikaciju sa društvom „Privrednik“ i da, u okviru svojih nadležnosti, pomognu u rješavanju gorućih problema srpske zajednice u Hrvatskoj. Zajednički je konstatirano da o navedenim problemima, koji se prije svega odnose na stipendiranje srpskih đaka u Hrvatskoj, povrat imovine društva „Privrednik“ i osiguranje sredstava u budžetu Republike Srbije za stipendije, treba upoznati sve nosioce vlasti u Republici Srbiji, uz napomenu da ovi problemi treba da postanu jedna od tema u bilateralnim razgovorima zvaničnika Srbije i Hrvatske.

Sastanku su, pored predsjednika Odbora Aleksandra Čotrića, prisustvovali i članovi Odbora Janko Veselinović, Dijana Vukomanović, Petar Petković, Milan Lapčević, Miodrag Linta, Jelena Travar Miljević, Aleksandra Đurović, Nevena Stojanović i Milorad Stošić.

Privrednikovu delegaciju činili su: predsjednik Drušrva Nikola Lunić, predsjednik Upravnog odbora dr. Igor Radeka, predsjednica Patronata dr. Nevenka Ljubić i potpredsjednica Upravnog odbora Slavica Beljak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email