Privrednik je ovu zgradu u Preradovićevoj 18 kupio 1907. godine uz najveću pomoć Vladimira Matijevića, osnivača. Namjenjena je bila za školovanje mladih. Danas je Društvo u njoj podstanar.

Osnivači i dobrotvori Srpskog privrednog društva Privrednik ostavili su budućim generacijama neizbrisive i neporecive materijalne dokaze svog dobročinstva i filantropije kao što su palače, zgrade, kuće u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske. Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mjesta u kojem «Privrednik» nije imao neku svoju imovinu: nekretninu, legat, udio u vlasništvu i sl. Svu svoju imovinu stekao je darovnicama, zadužbinama, legatima, ostavštinama… Imao je udjele u Srpskoj banci. Imao je svoje zaklade, fondove; bio je vlasnik đačkih domova i internata. Imao je i svoju štampariju. Tako su stvorili jednu od najvećih zaklada na našim prostorima za školovanje talentirane i istovremeno siromašne djece i omladine.

Nažalost, ta imovina danas ne služi onoj svrsi kojoj je namijenjena. Država već desetljećima ne vraća Privredniku tu vrijednu imovinu, a u Društvu se pitaju kada će ta nepravda biti ispravljena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email