Poziv SPD „Privrednik“ na izlazak na predstojeće izbore za vijeća nacionalnih manjina:

Poštovani članovi, dragi prijatelji Srpskog privrednog društva „Privrednik“,

U nedjelju, 31. maja 2015. godine, Srbi kao i druge nacionalne zajednice u Hrvatskoj biraju svoja nacionalna vijeća i predstavnike u županijama, gradovima i općinama.

Preko svojih vijeća i predstavnika srpska zajednica u Hrvatskoj sudjeluje u javnom životu i može upravljati lokalnim poslovima u jedinicama samouprave.

Toga dana bira se i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba kao kolektivno predstavničko tijelo Srba. To vijeće predstavlja 17.526 Srba Grada Zagreba prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Već sredinom 19. stoljeća Srbi su bili značajna pokretačka snaga privrednog i kulturnog života Zagreba. Krajem 19. stoljeća Srbi u Zagrebu nacionalno integrirani već imaju Srpsku banku, ozbiljne političke stranke, novine i časopise, Savez zemljoradničkih zadruga i više humanitarnih udruženja među kojima sigurno najznačajnije Srpsko privredno društvo „Privrednik“ koje je osnovano 1897. godine. Rezultati ovoga društva možda najbolje oslikavaju srpsku solidarnost i nekadašnju snagu naše zajednice, jer je ono do Drugog svjetskog rata odškolovalo gotovo 40.000 siromašne djece iz kojih su se uglavnom regrutirali naši borci za pravednije i humanije društvo.  

Ništa od toga nije ostvareno preko noći. Bez truda i vjere. Sloboda se mukotrpno osvajala, ali i gubila. Danas je na nama da u novim političkim okolnostima i zakonskim okvirima ostvarujemo i proširujemo slobodu i čuvamo dostojanstvo svakog od nas pojedinačno i naše zajednice u cjelini.

Zato izađimo na izbore za srpsko vijeće Grada Zagreba. Izaberimo najbolje i one koji najviše doprinose interesima naše srpske zajednice.

U prošlom četverogodišnjem sazivu srpskog vijeća u Zagrebu bilo je nekoliko istaknutih članova „Privrednika“ koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli ostvarenju ciljeva koji su veoma korisni srpskoj zajednici. Zahvaljujući njima stipendirali smo školovanje i studiranje godišnje u prosjeku 30 nadarenih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja. U centru Zagreba u Preradovićevoj 18 otvorili smo prelijepo uređen i opremljen klub za svakodnevno druženje i promociju i prezentaciju kulturnih i privrednih potencijala naše zajednice. Priredili smo studiju pod naslovom „Uspon i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880-2011)“, koja pored demografske analize nestajanja Srba u Hrvatskoj sadrži i bazu podataka o kretanju broja Srba u Hrvatskoj po svim naseljima i to od 1880. do 2011. godine.

U sljedećem mandatu, ako budemo izabrani, nastavit ćemo pomagati školovanje naše omladine, razvijati aktivnosti u prezentaciji naših kulturnih i privrednih potencijala, pomagat ćemo malim poljoprivrednim proizvođačima u prezentaciji njihovih proizvoda u Zagrebu, pokrenut ćemo socijalnu kuhinju za materijalno najugroženije članove naše zajednice i početi s radom na Leksikonu Srba u Zagrebu. Ove ciljeve možemo ostvariti samo zajedno. Izađimo na izbore i podržimo „Privrednik“ zaokružujući sljedeće redne brojeve ispred njegovih članova koji se nalaze na zajedničkoj listi Srpskog narodnog vijeća:

1. Paulina Arbutina, dipl. uč.,
2. Slavka Beljak,
7. Slađana Čanković, dipl. iur.,
19. Zdravko Kerkez, prof.,
22. Nada Komljenović,
26. Stojan Latinović,
28. Nikola Lunić, prof.,
32. Mile Miljuš, prof.

Upoznajte s ovim vaše rođake, prijatelje, susjede i pozovite ih da izađu na izbore.

Sačuvajmo dostojanstvo i zajedno osvojimo slobodu!

Popis biračkih mjesta Zagreba uz interaktivnu kartu možete pogledati u ovom članku.

Birališta su otvorena u nedjelju, 31. maja 2015. godine od 7 do 19 sati.

Nikola Lunić, predsjednik Privrednika

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email