U Banjaluci je 23. 10. 2019. godine održana svečana akademija povodom prijema prve generacije stipendista u Dobrotvorno udruženje „Privrednik Republike Srpske“.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, potpredsednik Vlade Srpske Anton Kasipović i potpredsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Đorđe Milićević.

Predsednik Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“ Goran Račić rekao je da se ovo udruženje rukovodi plemenitim ciljem i željom da pomogne darovitoj deci slabijeg imovnog stanja. On je istakao da su rad Udruženja podržale institucije Srpske, privrednici i humanitarci. Pozvao je sve privrednike i humane ljude da se priključe i podrže ovu plemenitu ideju.

Potpredsednik Vlade Srpske rekao je da da se od stipendista, koji su mnogo truda uložili u svoje obrazovanje i napredak, mnogo očekuje. Kasipović je istakao da Republika Srpska ima na koga da se osloni i da su mladi, obrazovani i vredni ljudi najbolji oslonac našeg društva.

Potpredsednik pokrajinske Vlade Vojvodine naglasio je da su odnosi Republike Srpske i Srbije najbolji do sada i da Srpska uvek može da računa na podršku matice. Milićević je, u ime Vlade Vojvodine, čestitao svim stipendistima.

Udruženje „Privrednik Republike Srpske“ stipendira 26 učenika i osam studenata kojima su na svečanoj akademiji uručeni ugovori o stipendiranju.

Prethodno je predsednica Srpske Željka Cvijanović organizovala prijem za predstavnike Srpskog privrednog društva „Privrednik“ iz Srbije i Dobrotvornog udruženja „Privrednik Republike Srpske“.

Stipendiste i predsednika Udruženja „Privrednik Republike Srpske“ primila je i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Privredna komora Republike Srpske i Područna privredna komora Banjaluka, zajedno sa Akademijom nauka i umetnosti Republike Srpske i univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, uz podršku velikog broja privrednika, osnovali su Dobrotvorno udruženje „Privrednik Republike Srpske“.

Pod motom „rad-štednja-čestitost“, osnovni cilj ove institucije je školovanje darovite dece slabijeg imovnog stanja.

Udruženje je nastalo po ugledu na Fondaciju srpskog privrednog društva „Privrednik“, koje je osnovano 1897. godine.

 

Izvor: RTRS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email