Preobraženje u Zagrebu: Čovek je stvoren da bude svetlost

Piše: P-portal.net

Na praznik Preobraženja Gospodnjeg veliki broj pravoslavnih vjernika okupio se u Sabornoj crkvi u Zagrebu
preobraženje u Zagrebu
Naslovna fotografija: Jovica Drobnjak

U četvrtak, 19. avgusta, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, episkop toplički Jerotej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Zagrebu, koja proslavlja hramovnu slavu. Sasluživali su mu izabrani episkopi hvostanski Justin i marčanski Sava, sa sveštenstvom Sabornog hrama. Na liturgiji je pojao hor pod rukovodstvom Ivane Srbljan.

preobraženje u Zagrebu

Vladika je u besjedi rekao da se Gospod preobrazio da bi pokazao ljudima smisao njihovog postojanja – oboženje i dodao da je upravo to Bog namjenio ljudima još prilikom stvaranja svijeta i prvih ljudi.

preobraženje u Zagrebu

„Na svakoj Liturgiji se dešava tajna preobraženja. Kada se moli čitava zajednica ispred koje stoji sveštenik ona priziva da siđe Sveti Duh ne samo na Darove koji se prinose – hleb i vino, nego i na nas i na sve ono što nosimo sa sobom. Silazi Duh Sveti i osvećuje sve naše trudove, isceljuje sve naše muke i bolesti. I mi, kada bi nam duhovni vid bio čist, mogli bismo jedni druge na Svetoj Liturgiji da vidimo kao što su apostoli videli Hrista na gori Tavor. Videli bismo da smo svi u svetlosti. Svaki od nas je Hristos i svi zajedno smo Hristos”, kazao je vladika u svojoj besjedi.

Pred završetak liturgije episkop Jerotej je blagoslovio grožđe i slavske darove, koljivo i kolač, a po otpustu je sveštenstvu i sabranom narodu prenio blagoslove i pozdrave patrijarha Porfirija i čestitao hramovnu slavu.

Slavsko posluženje za sav narod je ove godine, zbog epidemijskih propisa, pripremljeno u dvorištu Crkvene opštine Zagreb.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: