Praznik Sretenja Gospodnjeg 2015. godine svečano je proslavljen svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom Svetopreobraženskom hramu na Preradovićevom trgu u Zagrebu.

Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin dr Porfirije uz sasluživanje Episkopa dalmatinskog Gospodina Fotija, Episkopa gornjokarlovačkog Gospodina Gerasima i Episkopa slavonskog gospodina Jovana. Ovogodišnja proslava praznika Sretenja Gospodnjeg i nacionalnog Dana državnosti Srbije obilježena je posjetom predsjednika Vlade Republike Srbije Gospodina Aleksandra Vučića.

Arhijereji su Premijera dočekali pred Sabornim hramom u prisustvu sveštenstva, velikog broja vjernika zagrebačke parohije, učenika i nastavnika Srpske pravoslavne opšte gimnazije i brojnih novinarskih ekipa. Radost sabornog proslavljanja praznika upotpunili su protojerej-stavrofor Miloš Vesin profesor na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu i jeromonah Jefrem iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Liturgiji su prisustvovali g. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, g-đa Bosa Prodanović, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu sa saradnicima, g. Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, g. Dragan Crnogorac i g. Mile Horvat, zastupnici u Hrvatskom Saboru, g. Aleksandar Milošević, predsjednik VSNM Grada Zagreba, g. Nikola Lunić, predsjednik SPD Privrednik, g. Čedomir Višnjić, predsjednik SKD Prosvjeta i drugi.

Okupljenom sabranju obratio se Mitropolit Porfirije ističući značaj Praznika, novog i preslavnog čuda koje se danas izvršava, i radost što ga proslavljamo okupljeni u lirturgijskom sabranju u kome je učestvovao premijer Vučić.

– Danas je pravedni Simeon sa 270 svojih godina iščekivajući Hrista Spasitelja, iščekivajući Istinu, u svoje naručje primio Bogomladenca Hrista. Poruka današnjeg praznika i njegov smisao produžava se od tog vremena do kraja svijeta i vijeka. Gospod je došao da nas sretne, da se susretne sa nama i da otvori put susretanja našega sa Njim, ali i jednih sa drugima. Susretanje, opštenje, građenje mostova, put od mene ka tebi, je ono što je autentičan način postojanja čovjeka. Zato je danas velika radost za nas, i nije slučajno što je naš narod izabrao Sretenjski ustav za pravilo svoga života, pokazujući time mistično da je u prirodi našeg naroda, bez predrasuda, bez kompleksa, otvorenog srca stupanje u zajedičarenje sa svakim čovjekom koji je sazdan po slici i prilici Božijoj. Mistično je taj Ustav izrazio prirodu našeg bića, ali i utkao se u sve nas. Zato se mi danas radujemo, što na Dan državnosti zemlje Srbije, a povodom inauguracije predsjednice Republike Hrvatske i premijer Republike Srbije je došao, današnju radost da sa nama liturgijski podjeli. Njegovim dolaskom povodom inauguracije, ali i učestvovanjem na svetoj Liturgiji upravo na današnji dan, kroz njegovu ličnost izražena je zapravo priroda sretenjska, priroda spremnosti da se grade mostovi zbližavanja. S punom svijesti da onaj koji gradi mostove izložen je udarcima kamenja i sa jedne i sa druge obale. Međutim, kamenje je beznačajno i na to ne treba obraćati pažnju, nego uvijek na most koji postoji i koji treba da bude put u oba smjera. Čestitam Praznik, braćo i sestre, svima i pozdravljam Premijera Republike Srbije. U znak radosti i zahvalnosti što je došao ovdje, u ime svih pravoslavnih Srba u Hrvatskoj, poklanjam mu ikonu Presvete Bogorodice kao znak i potvrdu susretanja, jer je ona rodila Onoga koji nas uvijek i bezuslovno susreće i prihvata u svoje naručje.

Potom se prisutnima obratio predsjednik Vlade Republike Srbije g. Aleksandar Vučić pozdravljen od radosnih vjernika aplauzom.

– Vaše Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, braćo i sestre, nikada nisam u crkvi govorio, i ovo govorim samo zato što me je mitropolit Porfirije zamolio. Hvala vam svima što ste došli danas na svetu Liturgiju, na veliki dan za nas Srbe. Sretenje je uz Vidovdan u istorijskom i državotvornom smislu najvažniji datum. Na današnji dan smo otpočeli i Prvi srpski ustanak i udarili temelje srpske državnosti, moderne srpske države 1835. godine donošenjem Sretenjskog ustava. Ja sam ponosan i zadovoljan što sam ovdje sa vama jer brinete o opstanku svog roda, brinete tako što ne ugrožavate nikoga, brinete tako što samo želite da živite u svojim kućama i svojim domovima, što volite svoje i poštujete sve drugo. Ovdje sam došao ne da bih došao na jedan dan i otišao natrag, već ako mogu da utičem na pravljenje mostova o kojima je vladika Porfirije govorio, da se vi osjećate bolje i lakše i da sa jednakim ponosom poštujete i volite svoju Srbiju i svoju Hrvatsku. Rekao bih, da na najbolji mogući način zaštitite interese svoje djece i svoje budućnosti. Što se tiče države Srbije, njene Vlade, mi ćemo dati sve od sebe, da u našim odnosima, sa našim komšijama Hrvatima caruju mir, dobri odnosi i mnogo više poštovanja i povjerenja. Mnogo vam hvala što ste danas bili u ovolikom broju, meni je bilo prepuno srce. Oprostite što sam govorio na ovom svetom mjestu, u hramu.

Nažalost, dolazeći na svetu Liturgiju, Episkop Gerasim je bio obavješten o provali u Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu, tokom noći 14. na 15. februar 2015. godine, zbog čega je mitropolit Porfirije dodao da je našu radost danas pokvario jedan nemili događaj u Karlovcu, gdje su dan prije služila četvorica arhijereja u crkvi, a danas je ta crkva osvanula razvaljenih vrata, poharana i oskrnavljena.

– Vjerujemo da je riječ samo o pojedincima i uzdamo se u dobru namjeru, u poštovanje dostojanstva i sloboda svakog čovjeka, da će institucije odgovorne u ovoj zemlji povesti računa, u najvećoj mogućoj mjeri, da ovakve poruke ne budu upućivane nama koji u miru hoćemo da svjedočimo Istinu i Hrista, i upravo na današnji dan spremni smo za svaki susret, istakao je Mitropolit.

Nakon Liturgije priređen je tridesetominutni prijem predsjednika Vlade Srbije sa arhijerejima i visokim zvanicama u prostorijama Mitropolije u Zagrebu, nakon čega su se premijer Vučić i mitropolit Porfirije uputili na svečanost u povodu inauguracije nove predsjednice Republike Hrvatske g-đe Kolinde Grabar Kitarović.

 

Izlaganje mitropolita Porfirija i premijera Vučića možete poslušati na stranici Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

 

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email