fbpx

Prekrasna kazališna kultura će opstati dok god budemo živi

Prekrasna kazališna kultura će opstati dok god budemo živi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Danas se obilježava Svjetski dan kazališta
svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta obilježava se svakog 27. marta još od 1962. godine, a ustanovio ga je Međunarodni kazališni institut koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za kazalište i izvođačke umjetnosti.

Svake godine neko od znamenitih kazališnih umjetnika napiše poruku kolegama u kazalištu i čitavom svijetu, a koja se tog dana čita u svim kazalištima prije početka predstave. Ove godine poruku je napisala čuvena engleska glumica i dobitnica Oskara Helen Mirren. U nastavku prenosimo njezinu poruku.

svjetski dan kazališta
Helen Mirren, foto: Harald Krichel, Wikipedia

„Proteklo je razdoblje bilo iznimno teško za izvedbe uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i kazališni suradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Možda im je upravo ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost.

Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu.

Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi.

Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo.

Jedva čekam!”

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: