fbpx
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print

Prava potrošača

Pod egidom „Imaš pravo“ krajem avgusta je počela informativna kampanja Europske komisije o pravima potrošača u Hrvatskoj koja će do proljeća 2020. informirati građane o tri teme: putovanjima u paket-aranžmanu, promjeni banke i transparentnosti bankovnih usluga te povratu kupljene robe u roku od 14 dana.

Krajem avgusta u Hrvatskoj je pokrenuta kampanja Evropsle komisije pod nazivom „Imaš pravo“ koja će hrvatske građane informirati o pravima koja kao potrošači ostvaruju u Hrvatskoj i u ostalim državama članicama Europske unije. Kampanju je osmislila Glavna uprava za pravosuđe i potrošače Europske komisije, a odvijat će se u ukupno 10 država članica EU. U sklopu kampanje pokrenuta je i web stranica, kvalitetan i vjerodostojan izvor informacija za potrošače na kojoj mogu saznati koja su njihova prava i kako ih mogu koristiti.

Stranica objašnjava kako možete iskoristiti svoja prava u slučaju neispravnih proizvoda ili nepoštenih poslovnih praksi trgovaca na malo, proizvođača, pružatelja usluga, organizatora putovanja i banaka. Ponuđeni alati kreću se od neformalnih mjera putem interneta do izvanmrežnog rješavanja sporova. Na toj web stranici data su i iskustva drugih potrošača i može se saznati kako su oni riješili svoje sporove. Svrha ove web stranice jest pokazati da, u slučaju spora s nekim poduzećem, postoje načini za obranu tih prava. Može pomoći i prije kupnje – informacijama putem interneta o tome na što trebate pripaziti.

Budući da se zakoni, pravila i propisi mijenjaju da bi držali korak s razvojem tehnologije, dobro je znati svoja prava – navodi se na stranici i dodaje da bez obzira na to gdje u EU-u kupovali, možete kupovati s povjerenjem, uz snažan paket potrošačkih prava.

Kampanja „Imaš pravo“ u Hrvatskoj će se odvijati do proljeća 2020. i pokrit će tri ključne teme: putovanje u paket-aranžmanu, promjena banke i transparentnost bankovnih usluga te pravo na povrat kupljene robe u roku od 14 dana. Budući da su ciljna skupina kampanje građani u dobi između 18 i 35 godina, društvene će mreže biti jedan od ključnih komunikacijskih kanala kampanje s porukama označenim s #yourEUright.

Pravo prilikom putovanja u paket-aranžmanu

Prvo pravo s kojim će kampanja upoznati hrvatske građane odnosi se na putovanje u paket-aranžmanu. To im pravo garantira da mogu zahtijevati odgovarajuće sniženje cijena za bilo koje razdoblje u kojem je postojala neusklađenost između kupljenog i dobivenog. Ako organizator ne otkloni nepravilnosti koje značajno utječu na izvedbu putovanja, građani imaju pravo otkazati ugovor. Ako usluge nisu pružene ili su loše izvedene, građani također imaju pravo na naknadu pretrpljene štete, dok u slučaju značajnih nepravilnosti mogu zatražiti naknadu za neadekvatno putovanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email