U glavnom gradu Češke otkriven je spomenik velikom znanstveniku Nikoli Tesli koji je proveo semestar na Visokoj tehničkoj školi u jednom od glavnih austro-ugarskih znanstvenih centara. 

Tesla je od 1936. do 1937. živio u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, a predsjednik Edvard Beneš odlikovao ga je ordenom Bjelog lava prvog stepena.

Motiv spomenika je stilizovano “električno pražnjenje”, kao pokretačka snaga i kamen temeljac Teslinih izuma, kao i instrument njegovih čuvenih prezentacija.

Ceremoniji otkrivanja spomenika nazočili su veleposlanica Srbije Vera Mavrić i Hrvatske Ines Troha Brdar, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Akademskog senata Češkog tehničkog univerziteta u Pragu Vitjeslav Kržiha, predsjednik Hrvatsko češkog društva Marijan Lipovac i drugi.

Rekavši da je Nikola Tesla utjecao na živote svih nas, zbog čega treba odati poštu njegovom radu, predsjednica općine Prag 6 Marie Kousalikova, podsjetila je, na ceremoniji otkrivanja spomenika, da je Tesla 1909. rekao da će “postojati uređaj, ne veći od sata, pomoću kojeg će se ljudi moći povezati s bilo kojim telefonom na svijetu”, čime je opisao budućnost telekomunikacija.

 Kipar Stefan Milkov rekao je na svečanosti da je želio  predstaviti jezgro, simbol Teslinih izuma, pa je odlučio napraviti “električno pražnjenje”, kao simbol našeg planeta i Univerzuma.

Spomenik su financirali općina Prag 6 i “Česka sporžitelna”, kao glavni partner projekta, kao i hrvatsko-češko društvo u Zagrebu.

Kamen temeljac za spomenik postavljen je u studenom 2006. povodom 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email