Požari koji ovog ljeta haraju Dalmacijom i uništavaju stotine hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta, čineći lokalnom stanovništvu neprocjenjivu štetu, odrazili su se, zahvaljujući netrpeljivosti koja još tinja u glavama određenog dijela populacije, i na međunacionalne odnose u siromašnim mjestima dalmatinskog zaleđa. Iako nezaustavljivi požari gutaju polja i šume ne mareći na nacionalnost onih kojima pripadaju, pitanje uzroka i/ili počinitelja požara ponovno je u fokus dovelo nacionalne podjele i netrpeljivost.

Nakon mjeseci borbe protiv požara i piromana koji ih podmeću diljem Dalmacije, dogodilo se ono što se i statistički moralo dogoditi – da jedan od tih neodgovornih ili poremećenih piromana bude po nacionalnosti Srbin, koji je iz potpuno sumanutih razloga zapalio travu suhu kao barut i prouzročio požar koji se proširio na Nacionalni park Krka i time ugrozio vrijednu prirodnu baštinu Republike Hrvatske. Brzom istragom počinitelja su otkrili djelatnici Nacionalnog parka koji su o svemu obavijestili policiju, a ona je grupu mladića privela na kriminalnu obradu.

Da je društvo u kojem živimo normalno, mladić koji je zapalio vatru ne bi bio karakteriziran kao Srbin, nego kao neodgovorni pojedinac, piroman ili psihički bolesnik, te bi bio procesuiran u skladu s pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, baš kao i svaki drugi počinitelj identičnog kaznenog djela. Da bi tako trebalo biti govori i odredba Ustava prema kojoj su svi jednaki pred zakonom, kao i osnovna načela prava koja ne poznaju ideju kolektivne krivnje neke društvene grupe za počinjenje kaznenih djela od strane pojedinaca.

No društvo u kojem živimo još je uvijek u dobroj mjeri zatrovano, pa mnogima činjenica da je piroman srpske nacionalnosti govori sama za sebe. Za takve su Srbi dijagnoza, puno opasnija od piromana i psihičkih bolesnika, dijagnoza koja dokazuje njihovu poremećenu tezu da su oni i dalje unutarnji neprijatelji s kojima se treba obračunati radi sigurnosti Hrvatske.

Teza o unutarnjem neprijatelju koji iz zaleđa podmeće požare nije nova, jer se savršeno uklapa u narativ koji gaji dio populacije, pa već od prvih požara slušamo najprije stidljivo izgovarane teze poput “zna se tko u Hrvatskoj podmeće požare” i “jasno je kome je u interesu da hrvatski turizam ostvari što lošije rezultate”. Vijest da je požar podmetnula osoba srpske nacionalnosti bila je samo šlag na torti dugo pripremane histerije, koja je konačno dobila povod za izlazak na površinu.

Iako oni koji gaje takve stavove danas u Hrvatskoj predstavljaju manjinu i pripadaju marginama društva, njihov se glas i njihovi rigidni, ostrašćeni i logički neutemeljeni stavovi, uz pomoć medija i društvenih mreža, šire neviđenom brzinom i uzrokuju lančanu reakciju i nove potencijalne tragedije.

Samo nekoliko dana nakon stvorene histerije o Srbima-piromanima uhićene su dvije mlade djevojke zbog podmetanja požara u selu nastanjenom građanima srpske nacionalnosti, a njihov motiv za podmetanje požar bio je “mržnja prema Srbima”. Upravo je to najveća tragedija raspirivanja mržnje: oni koji je potiču uglavnom negativno djeluju na mlade ljude, koji zbog nedostatka iskustva potpadaju pod utjecaj takvih teza i radikaliziraju se do mjere u kojoj mogu izazvati tragediju po sebe ili druge.

Još jednom nas je realnost podučila kolikom brzinom se šire mržnja i netrpeljivost i koliko je malo potrebno da se stvore teze zbog kojih mnogima pozivi na linč ne zvuče više tako neprihvatljivo. Pokazalo se da se opravdani bijes javnosti zbog štete koju čine piromani može vrlo lako i uspješno kanalizirati na pojedine društvene grupacije i na sve pojedince koji pripadaju tim skupinama, i to u vrlo malim i prilično benignim krizama kakve predstavljaju ljetni požari.

Zato bi ova epizoda trebala poslužiti svima koji u ovoj zemlji sudjeluju u javnom životu da na vrijeme ustanu u borbi protiv generaliziranja i donošenja zaključaka koji za premise imaju laži i fabricirane činjenice. Objektivno i točno medijsko izvještavanje, odgovorni istupi političkih aktera i obrazovanje jedina su brana od kreiranja plodnog tla za uzgoj mržnje, koja se vrlo brzo može transformirati i stvoriti tragične posljedice po cijelo društvo. Hrvatska je umorna od sukoba i nazadovanja, zato je svima u interesu da se sile koje pokušavaju vratiti mržnju u javni život odmah diskvalificiraju iz svih društvenih rasprava.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email